Zvezda u Kaunasu sve prosula u poslednja četiri minuta 1Photo by Starsport.rs

Mogli su košarkaši Crvene zvezde da dođu do preko važne pobede na terenu na kojem gosti retko kada izlaze kao pobednici. Nažalost, bezidejnost u poslednja četiri minuta utakmice koštala je crveno-bele trijumfa nad Žalgirisom u Kaunasu (71:66), u 20. kolu najelitnijeg takmičenja.

Imali su crveno-beli sedam poena prednosti pred samu završnicu utakmice (57:64). Činilo se da se domaćin neće oporaviti, odnosno da Zvezda ima ključ za svaku defanzivnu postavku litvanskog velikana.

Ipak, konfuzna završnica, bespotrebno insistiranje na određenim rešenjima, pre svega pod košem, proizveli su da u poslednja četiri minuta crveno-beli praktično ostanu bez realizacije.

Mahom šutem sa distance, u kojem se naročito istakao Ulanovas (dve presudne trojke), Žalgiris je iskreirao seriju 13:0 kojom je i matirao pulene Duška Ivanovića.

Kivni će na sebe biti Lazić i saigrači; naprosto, konfuznom igrom u prelomnim momentima meča devalvirali su odličnu igru u većem delu drugog poluvremena, u kojem su kontrolisali tempo, fino čitajući odbrambene propuste košarkaša Žalgirisa.

Naročito veštim, pokazao se Petrušev, koji je podjednako bio produktivan u šutu sa distance, kao i u igri pod samim košem.

Produktivne sekvence imao je i Ivanović, iskusni plejmejker koji se večeras vratio na parket posle višemesečne pauze prouzrokovane prelomom rebara.

Defanzivnu čvrstinu, košarkaši Žalgirisa demonstrirali su od samog početka utakmice.

Zvezda je imala manjih problema i na prenosu lopte; u dva navrata je domaćin presečenim loptama na  prvom pasu dolazio do lakih poena.

Svo vreme crveno-beli su bili u rezultatskom zaostataku (u prvih 20 minuta). Prvu veću prednost, domaćin je izgradio preko Šmitsa (10p), prekaljenog krilnog centra, koji je svako kašnjenje na strani pomoći Zvezdine odbrane iskažnjavao pogođenim trojkama.

Litvanci su u početku dobro štitili reket, generalno, Zvezda je do produkcije dolazila nakon ofanzivnih skokova, u kojima je naročito koristan bio Kuzmić (5p, 6sk, 4ofsk).

Prekaljeni centar imao je vrlo dobrih trenutaka na meču; ne samo što je dominirao na skoku, već je iz kratkih otvaranja iz blokada fino asistirao, uglavnom Petruševu (16p), koji je na vreme utrčavao po čeonoj liniji.

Uspeli su crveno-beli da razliku svedu na dva poseda (22:18), međutim, nesuđeno pojačanje Zvezde, Polonara (10p) je odmah po ulasku u igru inicirao seriju domaćina 8:0.

Prvo je sa strane pomoći pogodio trojku, potom je presekao pas, a zatim sa distance kaznio kašnjenje Bentila.

Odgovorili su gosti dvema trojkama; i Vildoza se priključio saigračima sa vezana četiri poena (9p, 4as).

Činilo se da su pred kraj poluvremena uspostavili kontrolu utakmice, međutim, u momentima kada su mogli da razliku možda i istope, neprecizni sa distance dali su domaćinu vremena da se reorganizuje i zadrži šest do osam poena prednosti (38:30).

Loše su crveno-beli šutirali sa distance u tom periodu (3/11), iako su u smislu organizacije igre bili sasvim korektni (sedam timskih asistencija).

Nastavak je delovao veoma obećavajuće. U kratkom razmaku, Bentil, Vildoza i Nedović pogodili su trojke koliko čitav tim u uvodnih 20 minuta. Argentinac je zaličio na igrača koji je oduševljavao publiku po dolasku u Zvezdu.

Iz „popa“ je razigravao saigrače, pre svega Bentila, koji je sredinom treće deonice izašao iz igre zbog bolova u desnoj nozi.

Pred kraj iste, u igru je, posle višemesečne pauze, ušao Nikola Ivanović. U par minuta, sa dve asistencije inicirao je seriju kojom je Zvezda došla do prednosti od šest poena (53:59).

Odličan je bio i Petrušev; opasan sa distance i pod samim košem, bio je košgeterski najzaslužniji za to što se stekao utisak da crveno-beli mogu trijumfalno da napuste Kaunas.

Sa njim i Mitrovićem, Zvezda je imala najbolji mogući spejsing. Kada je i Vildoza pogodio iz teške pozicije za 57:64 na 4:15 do kraja duela, zaličilo je na potencijalni brejk.

Shvatili su u Žalgirisu da momentalno moraju defanzivno eksploatisati svega jedan napravljen faul u poslednjih šest minuta četvrte deonice.

Iako je trener Ivanović u prelomnim momentima meča imao u postavi i Nedovića i Vildozu, ubedljivo najbolje igrače u izolacijama i igri jedan na jedan, zavladala je takva konfuznost u napadu da je bezidejnost postala teško podnošljiva.

Faktički do poslednjeg minuta, Zvezda je sve napade prokockala, čekala da ih rešava u poslednjim sekundama iz potpuno neosmišljenih rešenja.

Žalgiris je poklon znao kako da iskoristi; najiskuniji bili su neumoljivi, pre svih Ulanovas (13p) koji je obe presudne trojke ubacio iz veoma teških pozicija, šutirajući preko ruku čuvara.

Dezorijentisan, Vildoza je potpisao kapitulaciju kada je na 67:64 na 55 sekundi do isteka 40. minuta loše izveo aut. Ulanovas je odmah potom pogodio sa distance i Zvezdi više nije bilo spasa, uprkos tome što je imala 16 ofanzivnih skokova i 15 timskih asistencija, ali i 14 izgubljenih lopti.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari