Zvezda za milione, Partizan za džabe 1Ohi Omoijuanfo foto: STARSPORT

U pet najjačih evropskih fudbalskih liga, ali i na mnogim drugim manjim tržištima Starog kontinenta, zimska pijaca zatvorena je u ponoć 31. januara, dok u Srbiji igrači mogu da se dovode do isteka 11. februara, tj. dan pre kalendarski predviđenog početka prolećnog dela sezone 2021/2022.

Prema podacima Transfermarkta, sajta specijalizovanog za praćenje fudbalskih migracija, od 17. januara, iz Superlige je otišlo i u nju došlo (ukupno) 30 momaka, a u ulozi prodavca ili kupca bilo je 14 od 16 članova elitnog ranga takmičenja.

Pri čemu je samo Crvena zvezda otključala klupski sef, dok su ostali novajlije dovodili bez obeštećenja ili na pozajmicu. U četiri slučaja nije čak ni okvirno poznato koliko su plaćeni dolasci, odnosno naplaćeni odlasci – ovde se brojke inače čuvaju kao zmija noge – a još se čeka na zvaničnu potvrdu nekoliko transfera.

Najaktivnija je bila Crvena zvezda, jer branilac titule čini sve da skroji tim i igru dovoljno kvalitetne za brisanje Partizanove prednosti od pet bodova, ponovni izlazak u kvalifikacije za Ligu šampiona i desetine miliona (in)direktne zarade od novog učešća u LŠ ili utešnoj Ligi Evrope, u čijoj aktuelnoj sezoni crveno-bele čeka istorijski dvomeč osmine finala.

Sa „Rajka Mitića“ su otišli talentovani špic Marko Lazetić (prodat Milanu za 4.000.000 evra) i nešto stariji veznjak Njegoš Petrović (Granada, 1.500.000), kao i manje poznati Ognjen Mijailović (uzet od Mačve, pa odmah privremeno ustupljen ekipi Grafičara).

Obrnuto, opremu eks planetarnog i evropskog šampiona zadužili su vrlo iskusni italijanski bek Kristijano Pićini (Valensija, bez obeštećenja) i napadač sa norveškim pasošem Ohi Omoijuanfo (Molde, za džabe), ali oni ne ulaze u ovaj bilans, jer je prvi potpisan malo pre starta  prelaznog roka, a drugi dogovoren još prošle godine.

Danas je potpisan ugovori sa 18-godišnjim igračem sredine terena Nemanjom Motikom iz Bajerna, a dobro obavešteni izvori kažu da će crveno-beli to platiti 1.500.000 evra, plus 20 odsto od sledeće prodaje.

Ukoliko uspeju pregovori sa Šerifom, odnosno klub iz Tiraspolja i srpski prvak se „nađu“ između tražene i ponuđene cifre, trener Dejan Stanković bi za 1,5 do 1,7 miliona evra (plus deo kolača od naredne prodaje) dobio reprezentativca Gane, Edmunda Gana, zaduženog za igru na sredini terena.

Ostalo su dolasci ili kambekovi sa kaljenja mlađarije iz Srbije ili iz regiona (Glišić, Ilić, Teodorović..), kao zalog za budućnost.

Partizan nije i verovatno neće potrošiti nijedan evro za obeštećenja ove zime, jer su obojica iskusnih povratnika na pozicije zadnjih veznih u timu superligaškog lidera i učesnika šesnaestine finala Lige konferencije – Ljubomir Fejsa i Marko Jevtović – dovedeni kao slobodni agenti, posle razilaženja sa klubovima iz Saudijske Arabije, odnosno Katara.

A, malo je verovatno da će sleteti još neka „lasta“, pošto su crno-beli stava da je najveća pobeda to što je sačuvan tim, iako je teža povreda Danila Pantića dosta zakomplikovala planove trenera Aleksandra Stanojevića.

Nije se obrtao novac ni od odlazaka, pošto su defanzivni vezista Aleksandar Šćekić (Zaglebje), centarfor Žan Kristof-Bajbek (Palmaflor) i malo poznati klinac Mateja Đorđević (Voždovac) napustili Humsku bez da su doneli pare klubu.

Za mladog Nikolu Štulića nema oficijelnih podataka pod kakvim je to uslovima prešao u niški Radnički.

Inače, klub sa Čaira doveo je ili pustio četiri fudbalera, njegov imenjak iz Kragujevca – 1, Napredak – 3, Proleter – 2, TSC – 3, Spartak – 2, Novi Pazar -1  , Metalac – 1, Vojvodina – 2, Mladost – 1, Voždovac – 1, a Čukarički – 1, s tim što je klub sa beogradskog Banovog brda juče dogovorio transfer Đorđa Jovanovića u Makabi iz Tel Aviva za 1.900.000 evra.

Kolubara i Radnik jedini (za sada) nisu ništa dirali ove zime.

Od Italije do Bolivije

Ove zime su srpski klubovi, osim iz domaćih ekipa, dovodili fudbalere iz Francuske, Nemačke, Makedonije, Saudijske Arabije, Južne Koreje, Bosne i Hercegovine, neretko iz nižih rangova takmičenja. Plus Španije i Norveške, ako se spisku dodaju ranije realizovani transferi igrača koje ćemo ovog proleća gledati u Superligi. Na drugoj strani, odlazilo se u Italiju, Španiju, Nemačku, BiH, Boliviju, Izrael i Slovačku.

Evropska dopuna

Prema pravilima UEFA, svaki klub plasiran u prolećnu fazu Lige šampiona, Lige Evrope ili Lige Konferencije mogao je do sinoć u ponoć da registruje trojicu novih igrača. Zvezda će u 1/8 finala LE sigurno računati na Ohija, Pićinija i Motiku, mada bi neko od njih mogai da izvisi u slučaju dogovora oko transfera Ada. Partizan će u 1/16 finala LK svakako računati na Fejsu i Jevtovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari