Zvezdin dvokorak do triple krune 1Foto: ABA liga, D. Stjepanović

Košarkaši Crvene zvezde i FMP igraju večeras (19.00) u dvorani “Aleksandar Nikolić” prvi meč finalne serije plej-ofa Košarkaške lige Srbije. Prednost domaćeg terena ima ekipa Dejana Radonjića zahvaljujući boljem plasmanu u ABA ligi, a šampion će biti ekipa koja prva ostvari dve pobede. Kako je uprava aktuelnog šampiona ranije najavila ulaz na ovu utakmicu biće slobodan.

vezda je do finala stigla nakon što je eliminisala Megu rezultatom 2:1 u seriji, dok FMP nije imao protivnika u polufinalu zbog odluke Partizana da ne igra KLS. Crveno-beli, kojima je ovo deseto uzastopno finale domaćeg prvenstva, imaće priliku da osvoje sedmu uzastopnu titulu i da se tako približe Partizanu, koji je rekorder sa osam trofeja šampiona Srbije.

Ako je suditi po tradiciji Zvezda je veliki favorit, jer je FMP poslednji put pobedio večerašnjeg rivala 18. maja 2011. godine. Nekoliko meseci kasnije Nebojša Čović je postao predsednik Crvene zvezde i od tada je klub sa Malog Kalemegdana zabeležio 30 uzastopnih pobeda nad FMP, a poslednju u meču 26. kola ABA lige 11. aprila (90:82). Ova dva kluba su se sastajala u duelima za titulu i u sezonama 2016/17. i 2017/18. i oba puta Zvezda je trijumfovala sa 3:0 u seriji.

Crvenoj zvezdi će večerašnja utakmica biti 74. u ovoj sezoni u svim takmičenjima, pa trener Dejan Radonjić posebno ističe da njegovi igrači moraju da, uprkos umoru, pronađu poslednje rezerve snage kako bi osvojili i treći trofej.

– Ulazimo u samu završnicu sezone, i svu energiju koju imamo i koja nam je ostala moramo da usmerimo ka tome da odigramo čvrsto, skoncentrisano, odgovorno kako bi došli do uvodne pobede u ovom finalu – izjavio je Radonjić, a zatim dodao da uprkos velikom umoru i velikom broju utakmica u sezoni, od svojih košarkaša očekuje da će ostvariti još dve pobede.

– Imam razumevanje za stanja, ali nemam razumevanja za neke stvari koje su bile u drugom duelu polufinalne serije sa Megom. Možda smo roviti, sve je to u redu, razumem, ali mora da se nađe motiva i želje kako bismo ostvarili još dve pobede – dodao je Radonjić.

Kapiten Branko Lazić smatra da je neophodno da njegov tim odbrani prednost domaćeg terena.

– Iza nas je ogroman broj utakmica, mnogo toga smo prošli, ali sada u samom finišu čeka nas još jedno finale i prilika da dođemo do još jednog trofeja. Sama činjenica da igramo utakmice za trofej od nas traži da pronađemo sve rezerve i damo sve što imamo kako bi na najbolji način okončali ovu sezonu. Za početak, potrebno je da odbranimo domaći teren, za to je potrebno da odigramo čvrsto i odgovorno – izjavio je kapiten crveno-belih.

Druga utakmica finalne serije igra se u nedelju u Železniku (20.00), a ukoliko bude bilo potrebe majstorica je na programu u utorak u dvorani “Aleksandar Nikolić”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari