Zvezdin Smart ostao zatečen doživljenim na večitom derbiju: Letele su flaše protiv Partizana, staklo po parketu - to ne radimo u Americi 1 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Još uvek je rano pričati o tome da li je Džavonte Smart pojačanje za Crvenu zvezdu i u kojoj meri, ali je svakako zanimljivo čuti kakava su mu uvodna iskustva o evropskoj košarci.

Došao je iznenada, kao pilot koji je morao da se katapultira, i onako „bačen“ u evropsku klupsku košarku, još uvek uči da „pliva“ u crveno-beloj opremi.

Džavonte Smart nikada ranije nije imao dodira sa evropskom košarkom, a s obzirom na to da nije imao vremena za aklimatizaciju, praktično u hodu stiče nova saznanja i to u okviru najjače klupske konkurencije.

Na relativno malom uzorku, utisak je da Smart nema kapaciteta i znanja da se nametne kao vođa ekipe, ali bi u nekim situacijama i taktičkim postavkama mogao da bude od koristi.

Dvadeset petogodišnji bek bio je dečko koji obećava u rodnoj Lujzijani, posle koledža, pokušavao je da se izbori za garantovani ugovor u NBA ligi, ai u tome nije uspeo.

Shvatio je ove sezone, posle par meseci, da bi mu bilo najbolje da se okuša u evropskoj košarci.

Nije ni stigao da se raspakuje, srodi sa crveno-belim dresom, a već ima iskustva sa večitog debija, koja može da podeli sa javnošću.

Crvena zvezda je u nedelju trijumfovala nad Partizanom košem Jaga dos Santosa u poslednjim sekundama utakmice (88:86) a sinoć je trijumfom nad Valensijom došla do dvocifrenog broja pobeda u Evroligi (10-13).

– Bila je luda atmosfera protiv Partizana, letele su flaše, staklo po parketu… To ne radimo u SAD. Utakmica je dugo trajala, ali bilo je dobro. Izborili smo se za pobedu, to je najvažnije. Moja igra priča za mene, radujem se svakoj prilici da igram i trudim da se da izvučem maksimum iz nje – podelio je Smart utiske sa medijima nakon meča protiv Valensije.

Nije uspeo ni da se preseli u stan kada je stigao u Beograd. Praktično se oblačio u hotelskoj sobi za prve mečeve na kojima je nastupio za Zvezdu.

– Tek sam se preselio u stan, bio sam dugo u hotelu, ali sve ide kako treba. Pričao sam sa trenerom i narednih nekoliko utakmica je veoma važno. Da pokušamo da se izborimo za plej-of, ali i da nastavimo da pobeđujemo u ABA ligi i napravimo seriju dobrih rezultata.

Smart se teško snalazi u defanzivnim zadacima. Do prelaska u Zvezdu, nastupao je u Razvojnoj ligi koja se u tom smislu veoma razlikuje od Evrolige.

– Drugačije je, ali svaki defanzivni sistem se razlikuje. Još učim, ali s vremenom sve više upijam. Trener mi dosta pomaže na treninzima, posle treninga, priča mi šta treba da radim i to je sjajno. Uvek sam otvoren da saslušam i verujem da će mi to pomoći da napredujem i postanem bolji igrač.

Od pet odigranih utakmica, Smart je tri završavao sa dvocifrenim košgeterskim učinkom. Još uvek nije naviknut na sistem igre Janisa Sferopulosa. Naročito su diskutabilne njegove kretnje bez lopte i čitanje protivničkih akcija, kao i organizacija igre.

U tom smislu, dosta toga bi mogao da nauči od Miloša Teodosića.

– On izgleda vidi neke stvari pre nego što se dogode, neka njegova dodavanja su zaista izuzetna. Sjajan je igrač, stvara za saigrače, tako da – ako mu dam loptu, znam da ću je dobiti nazad. Volim i ja da pokrećem napade, ali to je ono što on radi i znam da uvek od njega mogu da očekujem dobar pas.

Otkrio je Smart i da je sa Teodosićem vodio i neke sadržajne razgovore.

– Pričao sam sa Teodosićem, davao mi je savete, pokušavao da me uputi u sve, a pričao mi je i o periodu koji je proveo u NBA, koliko dugo je u Evroligi…

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari