Članice NATO ponovo potvrdile zajedničku odbranu i solidarnost 1Foto: FoNet/AP

Vođe NATO danas su usvojili finalnu deklaraciju na samitu u Londonu na kome su ponovo potvrdili „solidarnost, jedinstvo i koheziju“ i svoju „trajnu transatlantsku povezanost“.

Vođe su nastojale da izglade nesuglasice u transatlantskoj vojnoj Alijansi koja na ovom samitu, održanom u golf centru kod Londona, obeležava 70. godišnjicu.

Oni su u deklaraciji prvi put priznali jačanje snage Kine kao „izazov“.

Takođe su ukazali na „pretnju“ koju predstavlja „agresivno delovanje“ Rusije, istovremeno navodeći da je NATO isključivo „defanzivan“ savez koji ne predstavlja pretnju ni za jednu zemlju, prenosi Frans pres.

Vođe 29 zemalja članica ponovo su potvrdile svoju čvrstu posvećenost onome što stoji u Članu pet Vašingtonskog ugovora da napad na jednog saveznika predstavlja napad na sve.

Tokom trosatnih pregovora kod Londona razrešena su neslaganja sa Turskom koja je blokirala planove Alijanse o jačanju u baltičkoj oblasti.

Članica Alijanse Turska pretila je da neće odobriti plan da se ojača odbrana baltičkih država, suseda Rusije i Polojske, pošto je jedna članica kritikovala tursku vojnu operaciju u Siriji. Međutim, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da su oni jedinstveni u poštovanju pravila „svi za jednog, jedan za sve“ i da je njihova posvećenost Članu pet o kolektivnoj odbrani čvrsta.

Vođe Alijanse su u deklaraciji naveli da „da bi ostali bezbedni moramo gledati u budućnost zajedno“. Zatim su priznali „izazove“ koje predstavljaju Rusija i Kina i obavezali se da će preduzeti „snažnije akcije“ protiv terorizma.

Svađa je takođe izbila oko snimka kanadskog premijera Džastina Trudoa kako izgleda da ogovara američkog predsednika Donalda Trampa na sinoćnjem prijemu. U odgovoru na to Tramp je rekao da je Trudo „dvoličan“.

Tramp je takođe rekao novinarima da bi mogao da otkaže planiranu konferenciju za novinare posle samita navodeći da će se vratiti odmah nazad i da je imao dosta pres konferencija.

Tramp i francuski predsednik Emanuel Makron takođe su juče imali oštre razmirice oko brojnih pitanja.

Iako se ne dovodi u pitanje budućnost NATO postoje neslaganja medju članicama oko nedavnih vojnih akcija Turske u severnoj Siriji, nivou vojne potrošnje članica i nedavnih Makronovih komentara da je Alijanasa u stanju „moždane smrti“, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari