Bajden priprema niz inicijativa da zaštiti Ukrajinu od napada Rusije 1Džo Bajden Foto: EPA-EFE/CHRIS KLEPONIS / POOL

Američki predsednik Džozef Bajden (Joseph Biden) izjavio je danas da sprema niz inicijativa čiji je cilj da zaštiti Ukrajinu od ruskog napada u trenutku kada Kijev i Vašington optužuju Moskvu da sprema invaziju.

Bajden je rekao u obraćanju iz Bele kuće da je u „stalnom kontaktu“ sa saveznicima SAD i sa Ukrajincima, i da priprema niz inicjativa koje će učiniti „jako, jako teškim“ ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da „učini ono čega se ljudi plaše da će učiniti“.

Američki predsednik i njegov ruski kolega treba uskoro direktno da razgovaraju o tenzijama oko Ukrajine, sedam godina posle ruskog pripajanja ukrajinskog crnomorskog poluostrva Krima i pobune proruskih separatista u istočnoj Ukrajini.

Tenzija stalno raste poslednjih nekoliko nedelja oko mogućeg novog napada Rusije na Ukrajinu. Rusija je optužena da je nagomilala desetine hiljada vojnika na granici.

Da bi se smirile tenzije, Moskva traži bezbednosne garancije i posebno uveravanja da NATO neće nastaviti da se širi ka istoku, posebno sa primanjem Ukrajine.

Kijev s druge strane kategorički odbija da odustane od plana pridruživanja Alijansi, koje je formalno na stolu od 2008. godine.

Ako bi Ukrajina ušla u NATO to bi značilo da bi druge zemlje članice Alijanse, sa SAD na čelu, bile obavezne da vojno intervenišu u slučaju agresije na Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari