Abazović Dritan nikome nije bitan 1

Milo Đukanović se na ovom susretu ponio kao pravi državnik i sve ono što je rekao je za pohvalu.

Da je postupio drugačije u Crnoj Gori bi mogla lako nastati ozbiljna politička kriza i razni opasni konflikti. A mogao je po Ustavu da pravi i drugačije kombinacije – kaže u razgovoru za Danas Veseljko Koprivica, nezavisni novinar iz Podgorice komentarišući prve konsultacije između predsednika Mila Đukanovića sa nosiocima tri koalicione liste koje će činiti novu vladu Crne Gore.

Kako je ukazao, „mislim da će kohabitacija teći u tolerantnim odnosima ukoliko se u tom duhu budu ponašali Bečić, Krivokapić i Abazović“.

„Nisam siguran da će tako biti, jer je nakon susreta sa Đukanovićem Krivokapić izjavio: ‘Najvažnije je da od ovoga dana budućnost Grne Gore bude drugačija’. Crna Gora je do sada bila nezavisna, građanska, multietnička i multivjerska i ekološka država. Znači li to da u budućnosti neće biti takva“, pita se Koprivica.

* Nakon izbornih promena u Crnoj Gori, mnogi u Srbiji su poželeli da se pojavi „jedan Abazović“, koji često ističe da nema kompromisa sa nacionalnim interesima, cilj je što pre članstvo u EU, da su nezavisnost i članstvo u NATO neupitni. Crna Gora se može, kako kaže, razvijati samo kao građanska država… Kakvi su vaši utisci?

– Abazović Dritan više uopšte nikome nije bitan u aktuelnim političkim dešavanjima u Crnoj Gori. To su mu jasno stavili do znanja i novi predsjednk Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić i mandatar Zdravko Krivokapić, iako su mnogi mislili da će se Abazović naći na jednoj od tih pozicija. Zato je sasvim logično da se on neće pitati ni ako nova vlast odluči da joj evroatlantske integracije Crne Gore ne budu jedan od prioritetnih ciljeva, da Crna Gora ne ostane građanska država, da pokuša da raskine ugovor o članstvu Crne Gore u NATO-u… A on se zaklinjao da to nova vlast neće dovoditi u pitanje.

Učlani se u Klub čitalaca

Inače, Abazović je već pokazao pravo lice insistiranjem da mijenja Zakon o slobodi vjeroispovijesti, što znači da se on zalaže da crkvena imovina u Crnoj Gori pripadne Srbiji, da SPC i dalje neregistrovana djeluje u Crnoj Gori, da ne plaća porez… On se time zalaže za pravno nasilje, jer je i Venecijanska komisija taj zakon podržala kao zakon zasnovan na savremenim evropskim standardima.

* U kojoj meri Crkva utiče na političke promene koje se događaju u Crnoj Gori? Ili, kako je kazao rektor cetinjske bogoslovije Gojko Perović „SPC nema nikakav interes ni plan da učestvuje u formiranju vlade „.

– SPC i dalje ima veliki uticaj na novo političko rukovodstvo, a Perović je veliki demagog i naravno da javno neće da prizna da crkva ima i interes i plan da učestvuje u formiranju Vlade. Nebojša Medojević, lider Pokreta za promjene, na primjer, tvrdi da mu Crkva ne da da uđe u novu vladu.

* Kakvo je stanje medija? U novom Izveštaju Evropske komisije, između ostalog, istaknuto je da nije bilo pomaka u rasvetljavanju ključnih afera, kao ni u oblasti slobode izražavanja…

– Medijska scena je polarizovana. Jedni mediji su udarnički bili uz dosadašnju vlast, a drugi uz opoziciju. Aktuelna bura u Televiziji Crne Gore zbog ostavki i kritika urednika signal je da će se mnogi novinari prikloniti i novoj vlasti. Profesionalizma je sve manje u medijima i za to su glavni krivci urednici, a ne vlast. Autocenzura i cenzura urednika i novinara su hronična boljka novinarstva u Crnoj Gori.

Ovih dana i ja sam bio žrtva cenzure u nedjeljniku Monitor, u kojem sam bio od prvog broja, dakle trideset godina. Glavni urednik nije htio da mi objavi intervju sa jednim sociologom iz Sarajeva i nije se udostojio da mi objasni zašto. Zbog toga sam odlučio da prekinem saradnju sa Monitorom.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

53 reagovanja na “Abazović Dritan nikome nije bitan”

 1. Dragi Veselko, izvolite se navikavati na cinjenicu da ce ubuduce Dritan za sve biti pitan !!
  I naravno, da je itekako bitan!

  • Bolje pokušati razumjeti izlaganje čovjeka koji je informisan, nego navijački djelovati! Dritan, samo, može da kaže da ne podržava novu vladu i da se ide na nove izbore gdje su njegove šanse-nula! Dakle polako se mora navikava na položaj kuvane žabe, pa šta zakuči!

   • Blago Vama Celozivotnim Veseljacima! ‘Ko rano..ceo zivot..’
    Nego, da nijesi ti onaj Veselnik sto je onomad u anketi, na pitanje da li ste za mila ili momira, ko iz topa odgovorio: DA, DA?!
    Pravo da ti recem coce, mene bas izgledas tako!?

   • Naravno, novi izbori i naravno, jedina pozitivna stvar na tim izborima, za Dritana, bila bi koalicija sa DPS-om i obezbedjena natpolovicna vecina i vlast…E, tada Dritan postaje bitan, jako!
    Bojim se samo da on nema kapacitet za ovako nesto, tj visa matematika!

    • Ok, ako sam te dobro razumeo, Dritan ‘nema kapacitet’ da udje u koaliciju s ‘partijom’ ciji lider (lomi) ga je nazvao ‘Bitangom’?!
     Nije cudno sto navijas za Juventus, najvece evropske gubitnike, bilans finala LS: dve (2) pobede i sedam (7) poraza!
     Molim te, ostavi svoj gubitnicki mentalitet za sebe, a ako bas ne mozes gledaj da ostane u krugu tvoje partije s lomijem na celu !!
     Zbogom.

    • Citiram:“Crna Gora je do sada bila nezavisna, građanska, multietnička i multivjerska i ekološka država“.

     Ne, barice. Crna Gora je, kao i ostale u regionu, bila popovska država i bitno je da bude drugačija. Da ne pričam o tome da ništa što je citirano nije tačno. A ako je ovaj lik nezavisan, ja sam Petar Pan.

  • Prvo za vas u Danas-u jedno pitanje; Pa gde ih samo iskopate? Ovo je sve, samo ne nezavisan novinar. Pristrasan, i te kako. Nažalost, moram reći i to da je isti kao i većina novinara u Srbiji – potplaćen i nenormalno ostrašćen.

   • Nije te sramota da komentarises o nekome o kome ne znaš očigledno ništa? Ali dzaba pričati takvima kao ti. Prva misao ti je nacionalizam, druga mitologija a za treću nema mjesta. I svi koji se ne slažu sa tobom onda mora bit da su plaćeni jer je nemoguće da ti nisi u pravu. Jesam li pogodio?

 2. „Nezavisni novinar“ – dovoljno je pročitati njegov „plaćevi intervju“ ili par objavljenih članaka iz njegovog ranijeg novinarskog opusa pa videti o kome se radi uključujući veliko razumevanje za Sekulić Drljevića i slične sve do „diplomate svetskog kalibra“ kakav je Milo Đukanović.

  • Veseljko, ako Vi koji ste vazda kritikovali disadasnju vlast u CG, imate ovakav stav u aktuelnim okolnostima, kapa dolje!

  • Kad novinar Monitora u penziji pređe u tzv nezavisne novinare, nešto nije dobro. Zato hvala uspavanim intelektualcima, prezentovani u ovim stavovima, koji su svjesno završili u regresiji okamenjenog u zlonamjernosti. Od Komunista preko Liberala, do Monitora, a onda na kraju bez osećaja za stvarnost. Treba biti dobro talentovan da svoju zaostavštinu da je svjesno vratiš u stratešku grešku AB revolucije.

  • Nije ovo nezavisni novinar. Ovo je instruirano i plaćeno da podržava samo jednu političku opciju. Ovo više ne bi niko trebao da zove novinarom. Tužno je što naš slobodoumni list ovako naziva ovog isluženog lobistu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.