Abazović: Privodi se kraju Zakon o poreklu imovine 1foto EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Kabinet potpredsednika Vlade Crne Gore saopštio je da se privodi kraju Zakon o poreklu imovine, pomoć daju i međunarodni eksperti.

„Zakon o poreklu imovine jedan je od najvažnijih šrafova u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i njegovo usvajanje će biti snažan zamajac u suzbijanju kriminalnih grupa, otkrivanju javnih funkcionera koji su imovinu stekli kroz korupciju, ali i jedan od najznačajnijih iskoraka sveukupnih reformi koje se tiču vladavine prava i evropskih integracija Crne Gore“, saopšteno je iz Kabineta potpredsednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića.

Iz Abazovićevog Kabineta navode da Radna grupa za izradu Nacrta Zakona o poreklu imovine priprema normativna rešenja uz stručnu pomoć međunarodnih eksperata iz Velike Britanije, Italije i Slovenije i da će Radna grupa imati nacrt tih rešenja do 15. oktobra, kada će tekst ići na javnu raspravu.

Oni dodaju da će Zakon biti kompilacija propisa iz nekoliko različitih državnih sistema, usaglašen sa evropskom praksom i zakonima koji se primenjuju u zemljama EU.

„Usvajanje i primena Zakona o poreklu imovine građanima će jasno staviti do znanja da se raskinulo sa prethodnom političkom praksom i da se krenulo u efikasniju borbu protiv korupcije, što će građanima doneti veći osećaj pravde, a državi ogroman korak napred u pregovorima sa EU“, navode iz Kabineta potpredsednika Vlade.

Iz Kabineta potpredsednika Abazovića zaključuju da je Zakon o poreklu imovine jedan od sistemskih zakona koji su građanima obećani u Sporazumu koji su tri lidera pobedničkih koalicija potpisali u septembru 2020. godine.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.