Advokati uhapšenog ruskog novinara tvrde da je prebijen u pritvoru 1

Advokatica ruskog novinara Ivana Golunova, uhapšenog po optužbi da je trgovao drogom, podnela je žalbu kojom je optužila policiju za nasilje nad njenim klijentom, saopštila je danas medjunarodna grupa za zaštitu ljudskih prava Agora.

Policija je negirala tvrdnje da je Golunov pretučen pošto je uhapšen u četvrtak, dok njegovi advokati navode da je on možda zadobio potres mozga i prelom rebara.

Jučerašnjim bolničkim pregledom Golunova, koji negira da je koristio i posedovao narkotike, ustanovjeno je da ima poderotine na ledjima i modricu oko jednog oka. Sud je potom odlučio da Golunov bude prebačen u kućni pritvor.

U žalbi podnetoj Ruskom istražnom komitetu, advokatica Olga Dinze navela je da je Golunov bio podvrgnut „nemotivisanom fizičkom nasilju“ dok je bio u pritvoru, objavio je danas na Telegramu direktor grupe Agora Pavel Čikov.

Slučaj je privukao veliku pažnju i u Rusiji i u inostranstvu, usled zabrinutosti da je Golunov možda uhapšen zbog rada za nezavisni portal Meduza.

Pisao je o beskrupuloznim kreditorima zbog kojih ljude izbacuju iz njihovih domova, o krizi otpada u Moskvi i o korupcionaškim aferama.

U Moskvi i Sankt Peterburgu održani su protesti na kojima je zatraženo oslobadjanje Golunova.

Advokati Golunova navode da brojni elementi ukazuju da mu je droga podmetnuta.

Policija je u petak, kada je objavila da je Golunov uhapšen, pokazala fotografije na kojima se vide kese s belom suptancom i velike prazne flaše, čime je sugerisala da je Golunov imao laboratoriju za proizvodnju droge. Policija je kasnije saopštila da su te fotografije objavljene greškom.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.