Advokati uhapšenog ruskog novinara tvrde da je prebijen u pritvoru 1
Policija je negirala tvrdnje da je Golunov pretučen pošto je uhapšen u četvrtak, dok njegovi advokati navode da je on možda zadobio potres mozga i prelom rebara.

Jučerašnjim bolničkim pregledom Golunova, koji negira da je koristio i posedovao narkotike, ustanovjeno je da ima poderotine na ledjima i modricu oko jednog oka. Sud je potom odlučio da Golunov bude prebačen u kućni pritvor.

U žalbi podnetoj Ruskom istražnom komitetu, advokatica Olga Dinze navela je da je Golunov bio podvrgnut „nemotivisanom fizičkom nasilju“ dok je bio u pritvoru, objavio je danas na Telegramu direktor grupe Agora Pavel Čikov.

Slučaj je privukao veliku pažnju i u Rusiji i u inostranstvu, usled zabrinutosti da je Golunov možda uhapšen zbog rada za nezavisni portal Meduza.

Pisao je o beskrupuloznim kreditorima zbog kojih ljude izbacuju iz njihovih domova, o krizi otpada u Moskvi i o korupcionaškim aferama.

U Moskvi i Sankt Peterburgu održani su protesti na kojima je zatraženo oslobadjanje Golunova.

Advokati Golunova navode da brojni elementi ukazuju da mu je droga podmetnuta.

Policija je u petak, kada je objavila da je Golunov uhapšen, pokazala fotografije na kojima se vide kese s belom suptancom i velike prazne flaše, čime je sugerisala da je Golunov imao laboratoriju za proizvodnju droge. Policija je kasnije saopštila da su te fotografije objavljene greškom.