Agencija EU upozorava da bi širenje dve podvarijante omikrona moglo da rezultira većim brojem smrtnih slučajeva 1Foto: Shutterstock

Dve nove podvarijante omikrona – BA.4 i BA.5 – se u Evropi šire brže od drugih varijanti koronavirusa, što bi moglo da dovede do većeg broja hopitalizovanih i smrtnih slučajeva kako budu postajali dominantni, saopštila je danas Agencija EU za prevenciju bolesti.

Većina zemalja EU je do sada registrovala niske stope dve podvarijante. Međutim, u zemljama u kojima postotak raste, kao što je Portugal, gde je BA.5 bio odgovoran u 87 odsto slučajeva zaraženih do 30. maja, došlo je do skoka ukupnog broja zaraženih, saopštio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Dve podvarijante su dodate na listu za praćenje Svetske zdravstvene organizacije i ECDC ih je takođe označila kao „zabrinjavajuće varijante“.

Ispostavlja se da BA.4 i BA.5 nisu rizičniji kada je reč o tome da kod zaraženog može doći do ozbiljnije kliničke slike u odnosu na druge varijante omikrona. Međutim, ECDC upozorava da zbog skoka broja zaraženih usled veće stope zaraznosti postoji opasnost da dođe do većeg broja hospitalizovanih i smrtnih slučajeva.

U saopštenju koje je objavljeno na sajtu ECDC-a se navodi da „prednost u rastu koja je registrovana za BA.4 i BA.5 ukazuje da će ove varijante postati dominantne“.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) je saopštio prošle nedelje da se procenjuje da su u SAD do 4. juna BA.4 i BA.5 činili pet, odnosno osam odsto slučajeva zaraženih koronavirusom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.