Agenti FBI tajno pretresli jahtu ukrajinskog „Princa tame” u Trogiru 1Foto: Pixabay/Tama66

Luksuzna jahta ukrajinskog oligarha, bivšeg ukrajinskog predstavnika i Putinovog saveznika Viktora Medvedčuka, 92-metarska Roial Romance, koja je usidrena u Trogiru, pre deset dana pretresena je po nalogu Županijskog suda u Splitu.

To je Jutarnjem listu, prenosi Oslobođenje, potvrdio Dinko Mešin, sudija i portparol Županijskog suda u Splitu, a nalog za pretres raspisan je 15. novembra na zahtev Ministarstva pravde SAD.

Reč je o tajnom postupku, pa sudija Mešin nije mogao da im kaže više detalja, osim da se na poternici nalazi ime ukrajinskog oligarha i ime njegove supruge Oksane Marčenko. Protiv njih SAD vode postupak zbog kršenja tamošnjih saveznih zakona, a između ostalog su optuženi i za pranje novca.

Slobodna Dalmacija je i ranije pisala o Putinovom bliskom prijatelju i oligarhu.

Medvedčuk je jedan od najvećih političkih bogataša Ukrajine, a njegova kapitalna baza se procenjuje na preko 630 miliona dolara.

Svoju skoro 100-metarsku jahtu, vrijednu oko 200 miliona dolara, donedavno je usidrio u Rijeci, a u svojoj ukrajinskoj vili ostavio je fantastičnu repliku drevnog Pullmanovog vagona, raskošno opremljenog zlatnim okovom, kako stoji na maketa železničke stanice, ispod cerade.

Kao klasični kremaljski instant milijarder, Medvedčuk se nije obogatio nikakvom kreativnošću ili ličnom inteligencijom, već političkom zaštitom i davanjem prava režimu da manipuliše ruskim energentima, posebno onima na okupiranom Krimu.

Oženjen je TV voditeljkom i starletom Oksanom Marčenko, sa kojom je dobio najmlađu ćerku, a kojoj je Vladimir Putin lično kumovao na krštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.