Foto: Armando Babani/EPA

A ukoliko Platforma albanskih stranaka u Makedoniji, sa rezolucijom o genocidu nad albanskim narodom, bude usvojena u Sobranju te zemlje, Srbija može da preduzme ono što je već najavio ministar inostranih poslova Ivica Dačić”, kaže za Danas direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

On podseća da su se platforme slične sada aktuelnoj platformi albanskih stranaka u Makedoniji pojavljivale i ranije, ali dosad nijedna nije ozvaničena. „Da vidimo da li će biti formirana takva vlada u kojoj će biti albanske stranke sa tom platformom iz Tirane. Mislim da Srbija za sada ne bi trebalo da reaguje, ali ako ta Platforma uđe u neku parlamentarnu proceduru, onda naravno da nas se to i te kako tiče“, kaže Popov.

Upozoravajući da se rezolucijom o genocidu nad albanskim narodom, „Makedonija meša u naše unutrašnje stvari tako što Srbiju meša u svoje međusobne zađevice“, Popov kaže: „Mislim da Srbija može da uradi ono što je predlagao Dačić početkom godine, da umesto prijateljskih odnosa sa Makedonijom stvari vrati unazad i da i za Srbiju to ne bude Republika Makedonija nego Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija. Drugi način da mi odreagujemo teško da je moguć, jer sve bi drugo bilo mešanje u unutrašnje stvari druge zemlje, koja se doduše umešala u naše unutrašnje stvari.“

Popov kaže da, naravno, Srbija na raspolaganju ima i mere koje vode prekidu diplomatskih odnosa, ali to bi vodilo u veoma lošem pravcu: „Nadam se da ima dovoljno pameti u Makedoniji da se tako nešto ne desi i da ima dovoljno snage da se to spreči. Nevolja je u tome što ovde izostaje ozbiljnija reakcija EU koja je jedan od krivaca što se ovo dešava u Makedoniji“, kaže Popov i dodaje da se „nigde ne izlazi sa jasnim planom kako da se izađe iz ove situacije“.

Popov smatra da bi usvajanje Platforme albanskih stranaka u Makedoniji vodilo njenoj „decentralizaciji po nacionalnom principu što bi bilo veoma opasno“.

„Ova se platforma ne tiče samo nas i juga Srbije nego se tiče i Grčke i Crne Gore jer pretenduje da objedini sav albanski živalj na ovoj teritoriji pod okriljem Tirane. Nevolja je što se sada ne vidi dobar scenario jer su stvari eskalirale toliko da kako god da uradiš, nije dobro. Mogerinijeva (Federika, komesarka EU za spoljnu politiku – prim. R.Ć.) kaže Ivanovu da da mandat Zoranu Zaevu, ali to onda znači da se automatski prihvata takva platforma i automatski će doći do sukoba unutar zemlje jer dobar deo Makedonaca to neće prihvatiti“, smatra Popov i dodaje da mu „sve liči na voz koji juri u provaliju , a nema kočničara“.

„Kad je počeo makedonsko-makedonski spor znalo se u kom pravcu to ide i da će u jednom trenutku uleteti albanski faktor u celu priču. Bilo je čudo da se to do tada nije desilo“, kaže Popov.

Posle posete regionu, Federika Mogerini je juče pozvala makedonske političare da se „ne igraju vatrom“, a makedonskog predsednika Đorđa Ivanova da da mandat za sastav nove vlade lideru SDSM Zoranu Zaevu koji je obezbedio potpise i 18 poslanika albanskih stranaka potpisnica pomenute platforme. Ivanov je juče na taj poziv odgovorio upućujući pismo Donaldu Tusku, predsedniku i članovima Evropskog saveta, generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu, predsedniku SAD Donaldu Trampu i predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu. U tom pismu ih on opširno informiše o svom viđenju Platforme albanskih parlamentarnih stranaka i poziva ih da „s pažnjom razmotrite istinsku realnost s kojom smo suočeni i da se založite da ova štetna platforma bude javno odbačena i osuđena od strane EU i NATO i zemalja njihovih članica“ jer je to „jedini način za izlaz iz bezizlazne situacije u kojoj se nalazimo“.

„Zatim očekujem da osudite flagrantno mešanje u unutrašnje stvari Republike Makedonije od strane njena dva suseda – aspiranta na punopravno članstvo u Uniji“, navodi se u pismu Ivanova uz koje se, prema saopštenju, prilaže tekst Platforme i izjave premijera Albanije i predsednika Kosova.

Lajčak priznao strano mešanje

Ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak izjavio je za makedonske medije da je na Savetu za spoljnu politiku EU diskutovao o stranom mešanju u unutrašnje stvari Makedonije. „Mnogo je nestandardno i nesrećno za zemlju da postoji takvo mešanje iz inostranstva u unutrašnje procese. Jer formiranje vlade je zaista proces koji treba da bude u rukama domaćih političara. Pa je tako to faktor koji je iskomplikovao stvar“, rekao je Lajčak. Nastavak svoga protivljenja stranom mešanju u unutrašnje stvari Makedonije za makedonske medije je najavio i šef diplomatije Mađarske Peter Sijarto.