Albanija počela vakcinaciju, doze donirala država EU 1Foto: Beta/AP/Scott Heppell

Albanija je danas počela vakcinaciju protiv korona virusa zahvaljujući donaciji 975 doza od neimenovane članice Evropske unije.

Vakcinu je među prvima primio premijer Edi Rama koji je rekao da „nema odobrenje“ da kaže koja članica Unije je Albaniji dostavila prve vakcine.

Albanija će glavnu kampanju vakcinacije početi sledeće nedelje.

Rama, vakcinisan posle direktora infektivnih klinika, rekao je da je primio vakcinu „ne samo da pokaže da je bezbedna, nego i da je oružje za ubijanje nevidljivog neprijatelja“.

Kao i nekoliko drugih država Zapadnog Balkana, Rama se požalio da je EU zapostavila region po pitanju programa vakcinacije.

„Pokazalo se da su strategija i smer koje je EU postavila za investiranje u program kovaks (COVAX) neodredjeni u vremenu. Da smo čekali kovaks, i dalje bismo čekali i niko ne zna koliko bi to trajalo“, kazao je Rama.

Svetska zdravstvena organizacija je pokrenula program kovaks radi obezbedjivanja vakcine protiv korona virusa za sve zemlje, kao i pravedne raspodele vakcina medju državama.

Vlada Albanije je naručila 500.000 doza vakcine kompanija Fajzer i Biontek, od kojih prvih 10.000 treba da stigne sledeće nedelje.

Osoblje četiri infektivne klinike prvo će biti vakcinisano, a zatim 23.000 preostalih zdravstvenih radnika u zemlji i osobe starije od 75 godina.

Vakcinacija u Albaniji nije obavezna.

U Albaniji je zaraza korona virusom potvrdjena kod više od 63.000 osoba, od kojih je umrla 1.241.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.