Albanski socijalisti pokrenuli impičment predsednika 1Foto: Beta/AP/Visar Kryeziu

Albanski poslanici vladajuće Socijalističke partije pokrenuli su postupak impičmenta protiv predsednika te zemlje koga optužuju za kršenje ustava tokom poslednjih izbora, izjavio je danas šef poslaničke grupe socijalista Taulant Balja.

On je naveo da je 50 poslanika Socijalističke partije zatražilo od parlamenta da pokrene istragu nakon što je utvrdilo da je predsednik Iljir Meta „pre i za vreme izborne kampanje počinio radnje koje su u suprotnosti sa ustavom zemlje“.

Tokom izborne kampanje Meta je optužio Ramu da upravlja „kleptokratskim režimom“, da loše odgovara na zdravstvenu krizu, da odlaže integraciju zemlje u EU i da koncentriše svu vlast u svojim rukama.

Socijalisti su ubedljivo pobedili na izborima i osvojili 74 mesta u parlamentu sa 140 mesta, što je dovoljno da samostalno formiraju vladu.

Balja je rekao da aktuelni parlament ima dovoljno vremena do 9. septembra, kada mu se završava mandat „da formira istražne komisije i završi (postupak opoziva) u okviru svog mandata“.

On nije govorio o tome da li će socijalisti uspeti da obezbede dvotrećinsku većinu za usvajanje zahteva za opoziv. Posle glasanja u parlamentu, konačnu presudu donosi Ustavni sud.

Metina pres kancelarija nije odmah odgovorila na zahtev za komentarom, ali je on je na svojoj Facebook stranici poručio: „Ne bavite se omamljujućim bombama, već istragom izbornih zločina!“

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Albanski socijalisti pokrenuli impičment predsednika”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.