Aleksandar Dugin, ideolog “ruskog sveta” na spisku sankcija EU 1Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Evropska unija, u okviru novog osmog paketa sankcija, namerava da uvede lične sankcije protiv „ideologa ruskog sveta“ Aleksandra Dugina, pevača Nikolaja Rastorgujeva – lidera grupe Ljube, koju predsednik Rusije Vladimir Putin toliko voli, kao i predsednika koncerna “Kalašnjikov” Alana Lušnjikova, prenosi Politico pozivajući se na dokument Evropske komisije.

Osim toga, na ovoj listi će se, prema pisanju lista, naći i organizatori “referenduma“ za priključenje ruskim okupiranim teritorijama Ukrajine. Velika Britanija je već uvela sankcije protiv njih.

Prema pisanju Politico, pored činjenice da će EU uvesti gornju granicu cena ruske nafte, sankcije će uticati na trgovinu čelikom i hemikalijama, što bi moglo da bude „od ključnog značaja za rusku vojsku“. Ograničenja će uticati i na izvoz poluprovodničkih komponenti, mikro kola i aviona.

Osim toga, sankcijama će biti uvoz ruske kozmetike i predmeta za domaćinstvo u EU, kao što su šminka, proizvodi za brijanje, dezodoransi, sapuni, konac za zube, pa čak i toalet papir. Prema zvaničnim podacima, obim izvoza toalet papira u 2020. iznosio je 52 miliona dolara.

Još jedna oblast koja će biti pogođena osmim paketom sankcija biće ITsektor. Tako evropske kompanije više neće moći da savetuju ruske kompanije, pojedince i rusku vladu u ovoj oblasti.

To će uticati i na tržište pravnih saveta, arhitektonskih i inženjerskih usluga.

Evropska komisija je 28. septembra predstavila osmi paket sankcija ambasadorima zemalja EU. To je odgovor na rusko održavanje takozvanih referenduma u „LNR“, „DNR“, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, koje su sada pod kontrolom ruske vojske. Glavno ograničenje tiče se ruske nafte – sankcije predviđaju postavljanje gornje granice cena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.