Amazon nadmašio Majkrosoft - najvrednija kompanija iz SAD na berzama 1Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Amazon je danas nadmašio Majkrosoft (Microsoft) na listi najvrednijih kompanija SAD čijim se akcijama javno trguje, pošto su previranja na berzama dovele do promene na listi američkih korporacija.

Promena na vrhu se dogodila pošto su akcije Amazona porasle tri odsto i podigle tržišnu vrednost giganta internet trgovine na 797 milijardi dolara. Akcije Majkrosofta su porasle za manje od jedan odsto, čime je tržišna vrednost proizvodjača softvera 784 milijardi dolara.

Time je Amazon prvi put najvrednija američka kompanija s akcijama na berzi i okočan kratak povratak Majkrosofta na vrh, kada je nadmašio Epl (Apple) u novembru.

Previranja su izazvana zabrinutošću da će trgovinski rat Trampove administracije s Kinom i podizanje referentnih kamata usporiti svetsku privredu. Ako se to desi, verovatno će se usporiti rast kompanija iz tehnološkog sektora i drugih grana industrije koje veliki deo prihoda imaju izvan SAD.

To je jedan od razloga zašto su mnoge akcije tehnoloških kompanije daleko ispod svojih rekorda. Amazon je, na primer, 21 odsto ispod rekorda iz septembra kada je njegova kapitalna vrednost bila iznad hiljadu milijardi dolara.

Epl je tada vredeo još vipše, ali su njegove akcije izgubile 37 odsto vrednosti od oktobra, odnosno oko 400 milijardi dolara tržišne vrednosti.

Epl je potvrdio neke od najgorih strahova investitora kada je prošle nedelje upozorio na razočaravajuću potražnju za Ajfonima, posebno u Kini, zbog čega su prihodi u poslednjem tromesečju daleko manji od projekcija uprave i analitičara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.