Ambasada SAD u BiH: Spremni na sankcije onima koji ruše Dejtonski sporazum 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Nakon najave Milorada Dodika, predsednika SNSD-a i člana Predsedništva BiH, da će Republika Srpska postati nezavisna i da će se ukinuti saglasnost za postojanje Visokog sudskog i tužilačkog veća, Oružanih snaga BiH i Uprave za indirektno oporezivanje, a nakon toga i ukidanje nadležnosti SIPA-e u RS, iz Ambasade SAD) u BiH kazali su da čvrsto podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet države Bosne i Hercegvine.

Iz Ambasade Sjedinjenih Amaričkih Država u BiH za N1 BiH su pojasnili i to da je Bosna i Hercegvina država sa dva entiteta i Brčko distriktom.

“Ne postoji ustavni put kojim bi se jedan entitet jednostrano povukao iz državnih institucija. Dalji razvoj na temeljima mira iz Dejtonskog mirovnog sporazuma najbolja je garancija sigurnosti i put ka prosperitetu za sve u oba entiteta i u Brčko distriktu. Pokušaji da se pažnja građana odvuče od problema korupcije koja ih sputava, te zanemarivanje provedbe reformi neophodnih za kreiranje boljih ekonomskih prilika za sve predstavljaju neodgovorno liderstvo”, naveli su iz američke ambasade.

Istakli su i to da će nastaviti podržavati političke lidere i sve građane koji se uzdižu iznad retorike podela i rade na izgradnji povjerenja i stvaranju sigurnije i prosperitetnije zemlje za sve.

“Predlozi kojima se unazađuju mir i napredak postignuti u poslednjih 26 godina vode samo u izolaciju i ekonomsku propast. SAD su spremne da koriste sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju ili omogućavaju podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali one nisu zamena za odgovornost svih lidera u BiH da odbace destabilizujuće delovanje i da, umesto toga, kroz institucije rade na unapređenju funkcionalnosti”, poručili su.

Milorad Dodik je juče na konferenciji za medije izjavio da nema nazad i da će SNSD promovisati “program samostalnosti Republike Srpske u okviru BiH”.

Naveo je i to da će biti povučene saglasnosti na Oružane snage BiH, biti proglašeni ništavni zakoni o Sudu i Tužilaštvu BiH, UIO, te SIPI i OBA nakon čega bi Republika Srpska trebala da formira svoju obaveštajnu strukturu”.

Naveo je i to kako SIPA-i treba zabraniti delovanje na teritoriji Republike Srpske.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Ambasada SAD u BiH: Spremni na sankcije onima koji ruše Dejtonski sporazum”

  1. Džaba podrška onih koji nemaju nameru da ikada žive tamo, kad nemaš podršku onih koji tu žive… I nije otcepljenje nego nezavisnost u okviru originalne, Dejtonske BiH.

  2. Dodiku prigustilo, jer mu i dojučerašnji saradnici ( tužilac i šef policije) okrenuli leđa, on ogrezao u kriminalu i korupciji i sad jedini izlaz vidi u pravljenju haosa, kako bi skrenuo pažnju istraga sa svojih (ne)dela. Kao ona narodna – hvatajte hajduka.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.