Ambasador u Beogradu: Kuba razvija pet vakcina protiv korona virusa 1Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Kuba razvija pet kandidata za vakcinu protiv korona virusa, od kojih je Soberana 02 početkom marta ušla u treću fazu kliničkih ispitivanja, izjavio je danas ambasador Kube u Beogradu Gustavo Trista del Todo.

On je u okviru Ambasadorskog foruma koji je organizovao Institut za međunarodnu politiku i privredu, održao onlajn predavanje na temu „Kubanski kandidati za vakcinu – nova nada protiv kovida-19“.

Rekao je da je treća faza ispitivanja počela 3. marta na uzorku od 44.000 stanovnika iz osam opština u Havani i da će trajati tri meseca, a ako rezultata efikasnosti bude adekvatan, ući će u masovnu proizvodnju.

Del Todo je izrazio očekivanje da će Kuba do kraja godine vakcinisati svih svoji 11 miliona stanovnika.

Pored Soberana 02 u različitim fazama istraživanja su još četiri verzije: Soberana 01, Abdela,i Mambisa i Soberana Plus.

Soberana 02 je u drugoj fazi istraživanja pokazala visoku efikasnost i maksimalnu bezbednost, rekao je ambasador.

„Ni u jednom slučaju nisu se pokazali ozbiljni štetni efekti. Neželjene reakcije su bile minimalne: blagi bol na mestu ubrizgavanja u prvih 24 sata, i manja slabost nekih od učesnika studije. Nisu zabeleženi slučajevi ozbiljnijih posledica, kao što su visoka temperatura i malaksalost koje ograničavaju aktivnosti ljudi“, naveo je del Todo.

Rekao je da je kubanski Institut za vakcinaciju Finlej potpisao u februaru sporazum o saradnji s iranskim Institutom za vakcine Paster, a da su za saradnju zainteresovani Jamajka i još neke države.

Kuba je jedna od najuspešnijih tokom pandemije: Od 11 miliona stanovnika, zaraza je registrovana kod 57.607, od toga se 52.593 oporavilo. Aktivnih slučajeva je 4.606, a ukupno su umrle 352 osobe.

Zbog malog broja zaraženih, Kuba nije u mogućnosti da treću fazu ispitivanja sprovede na uzorku od 150.000 ljudi, kako je bilo planirano, pa će istraživanje sprovesti i u drugim zemljama, pre svega Iranu gde je veliki broj zaraženih i sa kojim je potpisan sporazum o saradnji.

Posle ispitivanja na velikom broju odraslih, Kuba će u aprilu početi ispitivanja vakcina Soberane 01 i Soberane 02 na populaciji od pet do 19 godina.

Ispitivanja se neće sprovoditi na mladjima od pet godina i oni neće biti vakcinisani, naveo je del Todo.

Kuba ima dugu istoriju proizvodnje vakcina, a više od 80 odsto vakcina za njene potrebe proizvodi domaća biofarmaceutska industrija.

Del Todo je rekao da kubanska vakcina neće biti skupa kao one koje su već odobrene u svetu, i da cilj njegove zemlje nije profit, već zaštita stanovništva od bolesti, posebno u siromašnim zemljama.

On je izrazio nadu da će i vlasti Srbije biti zainteresovane za saradnju i na tom polju jer su Srbija i Kuba ugovor o saradnji u zdravstvu potpisale 2017. godine prilikom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Havani.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Ambasador u Beogradu: Kuba razvija pet vakcina protiv korona virusa”

  1. Ja sam ZA. Vrlo rado bi se sl.put vakcinisao Kubanskom vakcinom. Neka je sa srecom u 3.fazi. Samo napred!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.