Amerčki ministar pravde: SAD posvećene identifikovanju, hapšenju i krivičnom gonjenju odgovornih za ratne zločine u Ukrajini 1Foto: EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Amerčki ministar pravde Merik Garland ponovio je danas da su SAD posvećene identifikovanju, hapšenju i krivičnom gonjenju odgovornih za ratne zločine i zverstva koji su počinjeni tokom ruske invazije na Ukrajinu, javlja Rojters.

Garland se sastao sa glavnom ukrajinskom tužiteljskom Irinom Venediktovom blizu Lavova u Ukrajini i najavio formiranje tima u Ministarstvu pravde koji će biti usredređen na obezbeđivanje odgovornosti za ratne zločine.

„Sjedinjene Države šalju jasnu poruku. Ne možete se sakriti. Mi i naši partneri ćemo iskoristiti sve dostupne načine da osiguramo da odgovaraju oni koji su počinili ta zverstva“, rekao je Garland novinarima uoči sastanka.

Novoformirani tim pomagaće Ukrajini da krivično goni, prikuplja dokaze i forenzički istražuje slučajeve kršenja ljudskih prava, ratne zločine i druga zverstva, saopšteno je iz američkog Ministarstva.

“Amerika – i svet – videli su mnoge užasne prizore i pročitali tragične ispovesti o brutalnosti i smrti koji su rezultat ruske nepravedne invazije na Ukrajinu“, poručio je Garland, prenosi Glas Amerike (VOA).

Garlandovo obećanje da će pomoći Ukrajini u gonjenju ratnih zločinaca samo je jedan od nekoliko koraka koje je njegovo Ministarstvo preduzelo ove godine u odgovoru na ruski napad na Ukrajinu.

Ministastvo je takođe formiralo radnu grupu koja je usredsređena na zaplenu jahti i druge luksuzne imovine ruskih oligarha da bi se izvršio pritisak na ruskog predsednika Vladimira Putina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.