Američka studija pokazuje da je korona bila prisutna pre prvih zvaničnih slučajeva 1Foto: EPA-EFE/ PETER FOLEY

Najmanje sedam ljudi u pet američkih država zaraženo je korona virusom nedeljama pre nego što su te države prijavile svoje prve slučajeve, pokazalo je novo vladino istraživanje, ukazujući na prisustvo virusa u zemlji već u decembru 2019. godine, prenosi Televizija Crna Gra (TVCG).

Podaci sugerišu da je virus bio prisutan u američkim državama daleko pre nego što su se pojavila žarišta i područja koja su smatrana ulaznim tačkama virusa u zemlju, navodi se u studiji.

Učesnici koji su prijavili antitela protiv SARS-CoV-2 verovatno su bili izloženi virusu najmanje nekoliko nedelja pre nego što je uzet njihov uzorak, jer se antitela pojavljuju tek posle oko dve nedelje od infekcije, rekli su istraživači, a prenosi TVCG pozivajući se na Rojters.

Uzorci su stigli iz Ilinoisa, Masačusetsa, Misisipija, Pensilvanije i Viskonsina i bili su deo studije koja je pokrivala više od 24.000 uzoraka uzetih za istraživački program Nacionalnog instituta za zdravlje između 2. januara i 18. marta 2020.godine.

Od sedam uzoraka tri su bila iz Ilinoisa, gde je prvi potvrđeni slučaj korona virusa prijavljen 24. januara, dok su preostale četiri države imale po jedan slučaj.

Uzorci učesnika u Ilinoisu prikupljeni su 7. januara, a iz Masačusetsa 8. januara.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.