Američke sankcije za iransku fondaciju koja je ucenila glavu Salmana Ruždija 1foto EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Sjedinjene Američke Države uvele su danas finansijske sankcije organizaciji sa sedištem u Iranu koja je raspisala multimilionsku nagradu za ubistvo britanskoameričkog pisca Salmana Ruždija, koji je u avgustu ove godine teško povređen u napadu jednog ekstremiste na literarnom događaju u Njujorku.

Kancelarija američog trezora za kontrolu strane imovine sankcionisala je fondaciju 15 Kordad koja je ucenila glavu Ruždija, čiju knjigu „Satanski stihovi“ deo muslimana smatra svetogrđem.

Ruždijev agent je izjavio da je njegov klijent izgubio vid na jedno oko i da više ne može da koristi jednu ruku, što je posledica napada koji je doživeo na njujorškoj tribini.

„SAD se neće poljuljati u svojoj odlučnosti da se suprotstave pretnjama koje iranske vlasti predstavljaju za univerzalna prava slobode izražavanja, slobode religije ili verovanja i slobode štampa, rekao je podsekretar Trezora SAD za obaveštajni rad u vezi sa terorizmom i finansijama.

Prema njegovim rečima, „ovaj akt nasilja, koji je iranski režim pozdravio, jeziv je, i svi se nadamo brzom oporavku Ruždija nakon nasrtaja na njegov život.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.