Američki novinar u Mjanmaru osuđen na 11 godina zatvora 1Foto: Beta/Fenster Family photo via AP, File

Američki novinar Deni Fenster osuđen je na 11 godina zatvora u Mjanmaru pošto je proglašen krivim za niz optužbi, koje je vlada SAD prethodno opisala kao “duboko nepravedne”.

Kako prenosi Gardijan, prema rečima njegovog advokata Tana Zav Aunga, Fenster je proglašen krivim za kršenje imigracionog zakona, podsticanje širenja lažnih ili zapaljivih informacija, stupanje u kontakt sa ilegalnim organizacijama i nezakonito udruživanje, kao i za ohrabrivanje pobune protiv vojske.

Osim toga, protiv njega su podignute još dve posebne optužnice za pobunu i terorizam, za koje je maksimalna kazna doživotni zatvor. Suđenje za ove nove optužbe bi trebalo da počne 16. novembra.

Fenster (37), koji je bio urednik onlajn sajta Frontije Mjanmar, uhapšen je u maju na međunarodnom aerodromu u Jangonu kada je krenuo kući u Detroit. Od tada je u zatvoru Insein u Jangonu. On je jedan od desetina lokalnih novinara koji su privedeni od vojnog puča u februaru.

“Apsolutno nema osnova da Fenster bude osuđen po ovim optužbama. Svi u Frontijeu su razočarani i frustrirani ovom odlukom”, rekao je glavni i odogovorni urednik Frontije Mjanmara Tomas Kin. Kada su saopštene nove optužbe, američka vlada je zatražila od vojne hunte u Mjanmaru da odmah oslobodi Fenstera.

“Režim bi trebalo da preduzme mudar korak i odmah ga oslobodi. Njegov ostanak u zatvoru nije prihvatljiv. Novinarstvo nije zločin”, navedeno je u saopštenju Stejt departmenta.

Fil Robertson, zamenik direktora Hjuman rajts voča za Aziju, kaže da je zatvaranje Fenstera “nečuveno” i da je namenjeno slanju poruke upozorenja novinarima i Sjedinjenim Državama.

“Namera hunte je da ovom nečuvenom presudom, kojom se krše ljudska prava, zastraši sve preostale domaće novinare u Mjanmaru time što su kaznili jednog stranog novinara. Druga poruka koju su poslali je više strateška i fokusirana je na SAD, kojima su generali hunte na taj način poručili da neće da trpe ekonomske sankcije i da mogu da uzvrate tako što će primeniti neprijateljsku diplomatiju”, rekao je Robertson.

Fenster je osuđen samo nekoliko meseci pošto je japanski novinar frilenser Juki Kitazumi uhapšen u Majnmaru i optužen za širenje lažnih vesti. On je kasnije pušten na insistiranje japanske vlade. Vojno rukovodstvo Mjanmara preuzelo je vlast u februaru nakon što je upretrpelo veliki poraz na izborima od vladajuće stranke Nacionalna liga za demokratiju.

Hunta je tvrdila da nije imala izbora osim da izvede puč zbog navodne izborne prevare, uprkos tome što je izborna komisija tvrdila da ne postoje dokazi za to. Puč je izazvao masovne demonstracije u zemlji, koje je vojska razbijala brutalnom silom.

Od tada je, prema podacima Udruženja za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP), najmanje 1.178 ljudi ubijeno, a uhapšeno, optuženo ili osuđeno 7.355. Privedeno je oko 80 lokalnih novinara, od kojih je 50 i dalje u zatvoru.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.