Američki Senat danas ratifikuje rezoluciju o pristupanju Švedske i Finske u NATO 1Foto: EPA-EFE/ MICHAEL REYNOLDS

U američkom Senatu danas bi trebalo da bude ratifikovana rezolucija o pristupanju Finske i Švetske u NATO, kao ključni korak ka brzom širenju alijanse uz podršku Vašingtona u odgovoru na rat Rusije sa Ukrajinom, izvestio je Asošiejted pres (AP).

Predsednik Džozef Bajden je tražio brz pristup za dva severnoevropska saveznika, za šta postoji ogromna dvostranačka podrška u Kongresu.

„Naš NATO savez je temelj koji je garantovao demokratiju u zapadnom svetu od kraja Drugog svetskog rata“, rekao je lider većine u Senatu Čak Šumer.

Naveo je da se sa republikanskim liderom Mičem Mekonekolom obavezao da će Senat odobriti rezoluciju o ratifikaciji „što pre budemo mogli“ kako bi alijansa ojačala „u svetlu nedavne ruske agresije“.

Trideset zemalja članica NATO je u istovetnom procesu razmatranja, nakon što su Švedska i Finska odbacile dugogodišnju vojnu neutralnost.

Bajden je u julu poslao protokole Senatu na razmatranje, čime je pokrenut primetno brz proces u tipično podeljenom i sporijem Kongresu.

Očekuje se da će Senat pokrenuti višesatnu debatu, koja je ocenjena kao „istorijska“, uključujući i o dva amandmana.

Amandman senatora Renda Pola bi osigurao da garancija NATO za obranu svojih članica ne zameni formalnu ulogu Kongresa u odobravanju upotrebe vojne sile.

Amandman senatora Dena Salivana predviđa da bi sve članice NATO trebalo da potroše najmanje dva odsto svog bruto domaćeg proizvoda na odbranu i 20 odsto nacionalnog budžeta za odbranu na „vitalnu opremu, uključujući istraživanje i razvoj“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari