Američki senat: Mediji nisu neprijatelji 1Kay Pat/ freeimages

Američki Senat danas je jednoglasno usvojio rezoluciju u kojoj se navodi da „mediji nisu narodni neprijatelji“.

Rezolucija koju je predložio senator Demokratske partije sa Havaja Brajan Šac poziva se na reči Tomasa Džefersona, Džejmsa Medisona i Ronald Regana da su slobodni mediji „integlani deo demokratskih temelja Sjedinjenih Država“.

U rezoluciji se ističe da napadi na medije predstavljaju „napad na naše demokratske institucije“, a posebno se naglašava da Prvi amandman „štiti medije od vladine kontrole i pritiska“, preneo je AP.

Niko od prisutnih senatora nije imao nijednu primedbu na rezoluciju.

Glasanje o rezoluciji poklopilo se sa do sada neviđenom akcijom američkih medija u kojoj je oko 350 listova širom zemlje danas objavilo uvodnike u kojima brane slobodne i snažne medije.

Akcija je usledila posle brojnih optužbi američkog predsednika Dolanda Trampa da mediji šire “lažne vesti” i etiketa da su “neprijatelji američkog naroda”.

U svim novinama koje su učestvovale u akciji objavljen je uvodnik u kojem se obično iznosi stav uređivačkog kolegijuma.

Uvodnik Boston Globa optužuje Trampa za sprovođenje stalnih napada na slobodu medija.

Etiketa da su mediji neprijatelji naroda je antiamerička i veoma opasna za građansko društvo u kojem živimo više od dva veka”, piše u uvodniku, prenosi Glas Amerike.

Neki listovi, poput Vol Strit Džurnala i San Francisko Kronikla, u uvodnicima su obrazložili zašto se nisu priključli akciji Globa. Kronikl je saopštio da kolaboracija sa drugim medijima krši jednu od osnovnih vrenodsti – nezavisnost.

Neki mediji su smatrali da ovakva akcija daje prednost Trampu i njegovim pristalicama, koje veruju da su mediji tu kako bi diskreditovali predsednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.