Američki Senat usvojio zakon o istopolnim brakovima 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Američki Senat je nadpartijskom većinom izglasao da se prava na istopolne brakove zaštite saveznim zakonom. To još treba da prođe glasanje u Predstavničkom domu i dobije potpis američkog predsednika Bajdena.

Američki Senat je u utorak (29.11.) nadpartijskom većinom usvojio zakon o zaštiti priznavanja istopolnih brakova na saveznom nivou. „Danas se krećemo dugim, ali nezaustavljivim putem ka većoj jednakosti“, rekao je lider većine u Senatu Čak Šumer.

„Usvajanjem ovog zakona, Senat šalje poruku koju svaki Amerikanac treba da čuje: nije važno ko si ili koga voliš, i ti zaslužuješ dostojanstvo i jednak tretman pred zakonom“, naglasio je Šumer.

Strah od Vrhovnog suda

Predlog zakona podnet je zbog strahovanja da bi Vrhovni sud mogao da poništi Odluku iz 2015. kojom se legalizuju istopolni brakovi širom zemlje. U junu je, na primer, Vrhovni sud poništio zakon o abortusu u zemlji.

Za predlog zakona glasao je 61 senator, dok je protiv bilo njih 36. Za usvajanje bilo potrebno 60 glasova. Dvanaest republikanaca podržalo je nacrt zajedno sa 49 demokrata, dok je dvoje demokrata bilo odsutno.

Zakon ne sprečava zabranu braka između osoba različite boje kože

Usko formulisani zakon zahteva od svih američkih saveznih država da priznaju istopolne brakove ako su legalno sklopljeni u nekoj drugoj državi. Međutim, nacrt ne sprečava pojedine države da zabrane istopolne brakove ili brakove između ljudi različite boje kože.

Sada se smatra verovatnim da će tekst za konačni potpis završiti na stolu američkog predsednika Džozefa Bajdena. O nacrtu bi još trebalo da glasa Predstavnički dom. Tamo bi, međutim, trebalo da bude prihvaćen, jer demokrate i dalje imaju većinu.

Izvor: Dojče vele


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari