Američki tužioci optužili beloruske zvaničnike zbog preusmeravanja aviona Rajanera 1Foto: EPA-EFE/ VALDA KALNINA (Ilustracija)

Američki sud danas je objavio da se optuženi državni zvaničnici Belorusije zbog preusmeravanja aviona Rajanera 2021. radi hapšenja opozicionog novinara koji je bio u njemu.

Američki tužilac Demijan Vilijams rekao je da su optuženi narušili standarde koje slede zemlje širom sveta da bi zadržali bezbednost putnika i aviona.

Prema saopštenju saveznog tužioca Menhatna četiri beloruska zvaničnika optužena su za „zaveru u pripremanju čina piraterije da bi preusmerili let Rajanera 4978“.

Među optuženima su generalni direktor i zamenik generalnog direktora državne kompanije Belaeronavigacija, kao i dvojica pripadnika beloruske službe državne bezbednosti.

Preusmeravanje aviona izazvalo je međunarodne osude i navelo Evropspku uniju, SAD i druge zemlje da uvedu sankcije Belorusiji.

Belorusija je 23. maja preusmerila putnički avion Rajanera u Minsk da bi se uhapsio beloruski opzicionar Roman Protaševič i njegova devojka.

Posle toga EU, SAD, Velika Britanija i Kanada odlučile u koordinisanom postupku da kazne više desetina beloruskih ličnosti i firmi vezanih za vlasti u Minsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.