Amerikanac tužio proizvođača papira zbog "večnog zagađenja" vode hemikalijama 1Foto: Pixabay/yogendras31 (Ilustracija)

Jedan Amerikanac iz države Mejn tužio je kompaniju za proizvodnju papira zbog nivoa nerazgradivih hemikalija u vodi i drugde u toj saveznoj državi.

Nejtan Sonders iz Ferfilda (Fairfield) u petak je tužio firmu „Sapi Nort Amerika“, čije je sedište u Bostonu, u saveznoj državi Masačusets, zbog ispuštanja organskih jedinjenja poznatih kao PFAS (per- i polifluoroalkil).

Ta jedinjenja se nazivaju „večne hemikalije“ jer se teško razgrađuju i nagomalijavaju se u prirodi, te i u ljudskom organizmu.

Sonders u tužbi tvrdi da hemikalije u izvorima vode u okrugu Somerset potiču iz otpadne vode proizvođača papira iako on ima postrojenja za prečišćavanje.

Njegov advokat navodi da će obeštećenje biti „u desetinama miliona dolara“ jer stanovnici tog mesta već imaju zdravstvenih problema zbog PFAS u vodi.

Kompanija „Sapi Nort Amerika“ oštro je odbacila tvrdnje iz tužbe.

Ipak, vlasti Mejna su otkrile da je u više desetina bunara u Ferfildu nivo jedinjenja PFAS bio veći od dozvoljenog.

Te hemikalije koje se koriste za impregniranje raznog materijala, ne razgrađuju se lako u prirodi.

Neke naučne studije povezuju te supstance s nizom bolesti ljudi, posebno radnika industrija u kojima se koristi PFAS. Zbog toga je bilo zahteva da upotreba te vrste hemikalija bude sasvim zabranjena, a bilo je i sudskih procesa u SAD, od kojih su neki završeni isplatom stotina miliona dolara obeštećenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.