Analena Berbok u Varšavi ponovo odbila ratne reparacije Poljskoj 1Foto: EPA-EFE/ Andreas Gora POOL

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok odbila je danas ponovo u Varšavi da bi Nemačka mogla Poljskoj da plati ratne reparacije u visini od 1.300 milijardi evra, što je juče tražio šef poljske diplomatije Zbignjev Rau.

„Pitanje reparacija je za nemačku vladu zatvoreno. Nemci priznaju svoju istorijsku odgovornost bez ikakvih ograničenja. Naša večna obaveza je da podsećamo na stradanja koje je Poljskoj prouzrokovala Nemačka. Brutalno. Sećanje na to moramo da predajemo mladim ljudima. Dobra vest je da imamo zajedničku budućnost u našoj Evropskoj uniji. Radujem se da danas možemo da razgovaramo kako da zajedno koristimo njene instrumente u korist naših ljudi“, kazala je Berbok.

Ministar spoljnih poslova Poljske Zbignjev Rau potvrdio je na konferenciji za novinare posle susreta sa nemačkom ministarkom da je diplomatska nota sa ukupnom sumom 1.300 milijardi evra iz izveštaja o ratnim gubicima Poljske predstavljenom pre mesec dana upućena u Berlin, odmah pošto je juče potpisao.

„Poljska i Nemačka imaju šansu da zajedno pokažu kako se prevazilaze traume, materijalna pljačka ili kolonizacija i istrebljenje celih naroda. Krajnje je vreme da se suočimo sa tim problemom. Računam na dobru saradnju sa Vladom Nemačke koja bi trebalo da završi modelom prevazilaženja upotrebe sile u međunarodnim odnosima“, kazao je Rau.

Iako Nemačka od kada su vlade poljske konzervativne stranke Pravo i Pravda potegle pitanje reparacija upozorava da ih se Poljska sama odrekla još 1950-ih godina, što je potvrđeno i raznim drugim sporazumima posle pada komunista, Zbignjev Rau je kazao da računa da će stav nemačke vlade evoluirati.

„Uveren sam da će stav tokom dijaloga evoluirati jer niko u Nemačkoj i Poljskoj ne može da pristane na takav moralni i pravni sistem da vinovnik zločina sam određuje veličinu svoje krivice i trenutak odgovornosti“, kazao je Rau.

Šef poljske diplomatije naglasio je da Nemačka nema odgovornost samo za sadašnje i buduće generacije već i za prošla pokoljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari