Analiza Instituta za proučavanje rata: Kremlj u velikim problemima 1Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Institut za proučavanje rata (ISW) u novoj analizi osvrnuo se na probleme s kojima se Rusija suočava po pitanju delimične mobilizacije.

Kremlj pokušava uspostaviti priču da će delimično mobilizacija rešiti njihove probleme u ratu, no to verovatno neće umiriti Ruse koji su svesni problema i grešaka oko sebe.

Kremlj krivicu za neuspjeh ruske vlade pokušava prebaciti dalje, no greške pri mobilizaciji su sve veće.

Dok građani upozoravaju na njih, ruska vlada tvrdi da su u pitanju pogreške lokalnih vlasti te da će se te greške ispraviti.

Za razliku od ruskih neuspeha u Ukrajini, koje je Kremlj uspeo minimizirati ili skrenuti pažnju s njih jer ih njihovi građani ne mogu videti izravno, kršenja dekreta o mobilizaciji očita su mnogim Rusima.

Za vest o ovim kršenjima čak nije potreban pristup medijima ili društvenim mrežama, jer se događaju na toliko mnogo lokacija i porodice žrtava mogu prenositi svoje probleme i iskustva od usta do usta.

Ruski državni mediji počeli su priznavati pritužbe na društvenim mrežama o stalnim problemima s procesom mobilizacije, uglavnom prebacujući krivicu na nemotivirane i nemarne zaposlenike u vojnim centrima za novačenje.

Neke od grešaka u mobilizaciji odnose i na to da se mobilizira muškarce starije od maksimalno dozvoljene dobi ili pak one koji imaju zdravstvene probleme.

Takođe se upozorava i na loš tretman mobiliziranih pojedinaca.

Guverner oblasti Omsk Alexander Burkov izjavio je da je birokracija “neprijatelj patriotizma” i okrivio birokrate da su se usredotočili na ispunjavanje neodređenih kvota, umjesto da ispravno ispunjavaju naredbu o djelimičnoj mobilizaciji ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Jedan državni televizijski voditelj zaprijetio je kažnjavanjem radnika vojnih regrutnih centara ako se ne budu pridržavali naredbe o djelimičnoj mobilizaciji rezervista.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.