Poslednji dan referenduma u ukrajinskim oblastima pod kontrolom Moskve 1Kremlj Foto: Shutterstock

Poslednji dan glasanja počeo je danas na referendumima o pripajanju Rusiji u četiri ukrajinske oblasti pod ruskom kontrolom.

Očekuje se da će ovo glasanje poslužiti kao pretekst za pripajanje tih oblasti Rusiji, ali ga odbacuju kao lažno Kijev i njegovi zapadni saveznici.

Danas je poslednji dan petodnevnog glasanja u četiri oblasti u Ukrajini, Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson.

Vlasti u oblastima pod ruskom kontrolom najavile su da će danas biti otvorena glasačka mesta pošto su ranije u nekim oblastima službenici za obavljanje referenduma išli od vrata do vrata u pratnji naoružanih vojnika.

Obezbeđenje najmanje jedne od oblasti gde se glasa je danas jako. Generalštab ukrajinske vojske saopštio je da su potpuno zatvoreni ulaz i izlaz u okupiranu južnu oblast Herson.

Ukrajinska vojska takođe tvrdi da je pogodila nekoliko kamiona ruskih snaga u Hersonu u protekla 24 časa.

Ukrajinska protvvazdušna odbrana saopštila je danas da su iznad Odese oborili četiri drona shahed-136 iranske proizvodnje. Taj grad na Crnom moru je poslednjih dana bio na meti napada dronova iranske proizvodnje koje Rusi koriste u sukobu.

Ukrajinski zvaničnici takođe su rekli da su u ruskim raketnim napadima na južne oblasti Zaporožje i Mikolajev, noćas oštećene stambene zgrade i druge lokacije.

Ukrajinske snage nastavljaju da napreduju preko istočne obale reke Oskil, novog fronta u ratu od kada je Kijev u kontraofanzivi zauzeo velike delove teritorije ranije ovog meseca.

Institut za proučavanje rata sa sedištem u Vašingtonu, javio je, pozivajući se na ruske izveštaje, da ukrajinska vojska nastavlja da napreduje severno od grada Limana u Donjeckoj oblasti. Institut je naveo da ukrajinske snage nastoje da opkole ruske snage u Limanu sa severozapada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari