Anonimni proizvođač oružja o velikoj potražnji: Rat je dobar za posao, ali nisam srećan 1Foto: FoNet/MOD (Ilustracija)

Evropa nema dovoljno kapaciteta za proizvodnju oružja jer se godinama oslanja na uvoz iz Sjedinjenih Država, upozoravaju proizvođači i dodaju da neće moći da prate ukrajinsku potražnju za oružjem do 2024. do 2025. godine.

– Ove godine svi pričaju samo o Ukrajini. Rat je dobar za posao, ali nisam srećan zbog toga, rekao je jedan istočnoevropski proizvođač na sajmu naoružanja Eurosatori u Francuskoj, pod uslovom da ostane anoniman.

U prvom postpandemijskom izdanju sajma ugostilo je 1.700 proizvođača iz oko 60 zemalja koji su predstavili svoje tenkove, oklopne transportere, puške, municiju i opremu za kontrolu nereda.

Rusija ove godine nije poslala svoje kompanije na sajam. Trebalo je da dođu tri ruska proizvođača, ali su se povukla. Nasuprot tome, broj štandova iz nekih baltičkih i istočnoevropskih zemalja se udvostručio ili čak utrostručio.

Mnogi izlagači govore o ogromnom rastu potražnje dok zemlje povećavaju proizvodnju da bi poslale oružje u Ukrajinu ili proširile sopstveni arsenal.

– Francuska je prešla na ratnu ekonomiju, rekao je predsednik Emanuel Makron na otvaranju sajma, pozvavši evropske sile da uče iz svojih grešaka i da zajedno razvijaju industriju oružja. Moramo da budemo mnogo ambiciozniji, brži i odlučniji jer to diktira geopolitika, dodao je Makron.

Eli Tenenbaum, direktor Centra za bezbednosne studije pri Pariskom institutu za međunarodne poslove, rekao je da ukrajinske oružane snage sada troše više municije u jednom danu nego što evropska industrija oružja može da proizvede za mesec dana.

„Evropska industrija naoružanja nije spremna za rat kojem smo svedoci u Ukrajini“, rekao je on. Nedostatak proizvodnih kapaciteta za Ukrajinu i Rusiju bi na kraju mogao da uspori tempo sukoba, dodao je on.

Francuske vlasti očigledno pokušavaju da reše problem, navodi se u izveštaju dnevnika Mond od ponedeljka, koji kaže da razmatra donošenje zakona o rekviziciji civilnih fabrika kako bi se povećao kapacitet proizvodnje oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.