Predstavnički dom SAD usvojio predlog zakona o kontroli oružja 1Foto: Pixabay/Capri23auto

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je danas predlog zakona o kontroli oružja kao odgovor na nedavne napade u Njujorku i Teksasu. Međutim, kako svetski mediji pišu, taj predlog nema gotovo nikakve šanse da ga Senat odobri, čime bi i zvanično postao zakon.

Ukoliko bi bio usvojen, zakonom o kontroli oružja bi se povećala starosna granica za kupovinu poluautomatske puške i zabranila prodaja pakovanja municije u koji staje više od 15 metaka.

Predlog zakona je u Predstavničkom domu usvojen uglavnom partijskim glasanjem sa 223 glasa za, što su uglavnom glasovi Demokrata, i 204 glasa protiv.

Ipak, prema pisanjima medija, ovaj predlog gotovo da nema šanse da postane zakon jer Senat trenutno vodi rasprave usredsređene na poboljšanje programa mentalnog zdravlja, jačanje bezbednosti u školama i poboljšanje provera prošlosti. Uz to, potrebno je da se obezbedi 10 glasova Republikanaca u Senatu.

“Ne možemo spasiti svaki život, ali Bože moj, zar ne bi trebalo da pokušamo? Amerikanci, čujemo vas danas i u Domu preduzimamo mere koje zahtevate“, rekla je jedna od predstavnica demokrata u Predstavničkom domu Veronika Eskobar.

Glasanju je prethodila rasprava, kao i svedočenja žrtava masovnih napada koji su se desili u SAD u proteklih nekoliko nedelja. Jedna od žrtava koje su svedočile bila je jedanaestogodišnja M.S, koja je masakr u školi u Juvaldeu preživela tako što se umazala krvlju svoje mrtve drugarice iz razreda i pravila se mrtva.

Da podsetimo, krvavi pir osamnaestogodišnjeg Salvadora Ramosa u teksaškom gradiću Juvalde počeo je tako što je nakon rasprave sa svojom bakom pucao u nju, nakon čega je seo u automobil, otišao do osnovne škole, ušao u jednu od učionica i pucao na sve koji su se tu nalazili, ubivši 19 učenika i dve učiteljice.

U napadu su poginule učiteljice Eva Mireles i Irma Garsija, dok su štitile decu od metaka koji su ispaljivani.

Napadač Salvador Ramos je mrtav, saopštili su zvaničnici. Naoružanog napadača je ubio agent granične patrole koji je utrčao u školu sa timom za taktičku podršku i ubio ga dok je bio zabarikadiran unutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari