ukrajina racija korupcijaFoto: EPA-EFE/ECONOMY SECURITY BUREAU OF UKRAINE/HANDOUT

Ukrajinske vlasti sprovele su širom zemlje niz antikorupcijskih racija tokom kojih su pronađene zalihe novca, luksuzni automobili i satovi.

Među onima koji su uhvaćeni je i vršilac dužnosti šefa kijevske poreske uprave, koji je navodno bio deo šeme da se prikrije 45 milijardi ukrajinskih grivni (1,2 milijarde dolara) neplaćenih poreza.

Kako javlja Si-En-En, Državni istražni biro (SBI) je saopštio da je pronašao stotine hiljada dolara u gotovini, kao i luksuzne satove i automobile, u rezidenciji šefa poreske uprave.

Ukrajinska bezbednosna služba (SBU) navela je da su ove racije deo napora u borbi protiv onoga što opisuju kao „unutrašnjeg neprijatelja“ zemlje.

„Svaki kriminalac koji ima drskost da naudi Ukrajini, naročito u ratno doba, mora da shvati da ćemo mu staviti lisice na ruke“, naveo je u saopštenju šef SBU Vasil Maliuk.

Racije su sprovedene pošto je predsednik Volodimir Zelenski izjavio da njegova vlada radi na „novim reformama“ koje će zemlju učiniti „humanijom, transparentnijom i efikasnijom“, dok se priprema da se sastane sa zvaničnicima Evropske unije sa kojima će u petak razgovarati o mogućem prijemu u blok.

Antikorupcione mere su „važna dimenzija procesa prijema u EU“, rekla je Ana Pisonero, portparolka Evropske komisije 24. januara.

U nizu racija koje su juče sprovedene izvršen je i pretres kuće bivšeg ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova, koji je bio povezan sa istragom pada helikoptera 18. januara, kada je poginulo 14 ljudi.

Avakov je bio ministar unutrašnjih poslova kada je helikopter „Super Puma ES-225“, koji se srušio, kupljen od Francuske u okviru jednog ugovora koji je potpisan 2018.

On je porekao svaku krivicu i rekao da je parlament odobrio taj ugovor.

Kao što je uobičajeno, ukrajinske vlasti su saopštile da istražuju sve moguće uzroke pada helikoptera, uključujući grešku pilota, tehnički nedostatak i sabotažu.

SBU je optužio i „bivši menadžment“ najvećih ukrajinskih firmi za vađenje i rafinisanje nafte za „proneveru“ od 1,1 milijardu dolara.

„Ustanovljeno je da su ilegalni mehanizmi korišćeni u kombinaciji sa izbegavanjem poreza i pranjem novca“, navodi SBU.

Naftne kompanije PJSC Ukrnafta i PJSC Ukrtatnafta su nacionalizovane prošle godine u okviru ukrajinskog zakona o vanrednom stanju.

Glavnim menadžerima u firmi PJSC Ukrtatnafta su uručena obaveštenja o sumnji za počinjena krivična dela, dodaje SBU.

Kako se navodi, SBU je optužio i bivšeg šefa za nabavku u ministarstvu odbrane za proneveru u vezi kupovine više hiljada zaštitnih prsluka čiji je kvalitet ispod standarda.

Ovaj zvaničnik je potrošio 2,7 miliona dolara za blizu 3.000 prsluka otpornih na metke za ukrajinske oružane snage, za koje je kasnije ustanovljeno da ne mogu „adekvatno da zaštite ukrajinske vojnike“.

SBU je saopštio da se ovaj zvaničnik tereti za „nezakonito otuđivanje, proneveru ili zaplenu imovine kroz zloupotrebu službenog položaja“, opstrukciju oružanih snaga i „izvršenje krivičnog dela u grupi lica“.

On je suočen sa kaznom od pet do osam godina zatvora.

„Pored toga, SBU sprovodi istražne postupke protiv drugih zvaničnika u sektoru bezbednosti i odbrane, koji su potencijalno bili umešani u nezakonite aktivnosti koje nanose štetu državnoj bezbednosti. Ovo je set mera usmerenih na jačanje odbrambenih sposobnosti naše države“, navodi se u saopštenju.

Racije su sprovedene nakon što je Zelenski otpustio niz viših ukrajinskih zvaničnika usled rastućeg korupcijskog skandala povezanog sa nabavkom ratnih zaliha, u najvećem potresu u njegovoj vladi od kada je počela ruska invazija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.