Apelacioni sud odbacio zahtev Trampa 1Foto: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Federalni apelacioni sud u San Francusku odbacio je zahtev administracije predsednika Donalda Trampa da se vrati na snagu njegova zabrana ulaska državljana iz sedam većinski muslimanskih zemalja, prenosi Glas Amerike.

Američki predsednik je odmah reagovao tvitom: „Vidimo se na sudu, bezbednost naše nacije je u pitanju!“, najavljujući žalbu Vrhovnom sudu.

Mediji prenose da je tročlano sudsko veće, koje je u utorak saslušalo argumente za i protiv sporne Trampove uredbe, donelo je jednoglasnu odluku u četvrtak uveče.

U presudi se navodi da nije bilo dovoljno dokaza o terorističkoj pretnji iz zemalja obuhvaćenih zabranom.

Vlada nije iznela dokaze da je bilo koji imigrant iz bilo koje od zemalja koje su navedene u uredbi počinio teroristički napad u Sjedinjenim Državama, navelo je sudsko veće.

Ono je odbacilo argument da jedino predsednik ima ovlašćenje da utvrđuje imigracionu politiku.

Umesto da predstavi dokaze da bi objasnila potrebu za uredbom, vlada je zauzela stav da mi ne smemo uopšte da razmatramo njenu odluku. Mi nismo saglasni s tim, navedeno je u presudi.

Ubrzo nakon što je sud objavio odluku, Tramp je na Tviteru napisao : „Vidimo se na sudu, bezbednost naše nacije je ugrožena“.

Sekretarijat za pravosuđe ranije je tvrdio da Tramp ima ovlašćenja da odredi kome je dozvoljeno da uđe u zemlju.

Savezne države koje se protive zabrani, Vašington i Minesota, rekle su da to deli porodice, ostavlja studente „zaglavljenima“ u inostranstvu i stavlja ljude u dilemu da li da putuju, pošto je neizveseno da li će moći da se vrate.

Konačnu odluku o kontroverznoj uredbi verovatno će doneti Vrhovni sud, koji je podeljen na po četiri liberalne i konzervativne sudije, posle smrti Antonina Skalije.

Trampov kandidat za Vrhovni sud Nil Gorsač neće biti potvrđen u Senatu na vreme da odlučuje o zabrani, prenosi Glas Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.