Bašar el Asad Foto: Sana Handout / EPA

Kako je objasnio, termin „građanski rat“ se od početka konflikta pogrešno koristi, a to čine čak i saveznici i prijatelji Sirije, prenosi Sputnjik.

„Građanski rat bi podrazumevao da u Siriji vlada podela na osnovu etničke ili religiozne pripadnosti ili pak na osnovu političkih nesuglasica. U Siriji toga nema“, tvrdi Asad.

Sirijski predsednik je ocenio i da na teritoriji zemlje koju drži sirijska vojska žive ljudi različitih religija i nacionalnosti, te da svi oni podržavaju Damask.

„Od samog početka oni koji su želeli da svrgnu vlast bili su plaćenici koje je unajmio Zapad. Kao rezultat aktivnosti američkih i turskih marioneta, imamo situaciju u kojoj ne postoji jedinstvo. Međutim, da je u toku i građanski rat, to bi značilo i da nam je društvo podeljeno“, dodao je on.

Sirijski lider je takođe ukazao na činjenicu da militanti u Siriji dobijaju naredbe iz inostranstva kako se ne bi uspostavio mir u zemlji, ali da Sirijci to neće dozvoliti jer nemaju drugog izbora.

„Što smo bliži kraju, to je otpor jači. Čim smo pokrenuli proces pomirenja u zemlji, mogli su se videti sve jači pokušaji da se taj proces zaustavi. Naravno da zajedno sa novcem iz inostranstva stižu i naređenja. Međutim, mi smo rešeni da taj problem prevaziđemo. Ili ćemo imati zemlju, ili ne“, zaključio je Asad.

Presednik Sirije istakao je da je Moskva odvratila Zapad od pokretanja razarajućih vazdušnih napada na Siriju prošlog meseca. Veruje da je Damask blizu pobede u sedmogodišnjem ratu, uprkos „neprestanom mešanju SAD“.

„Sa svakim napretkom sirijske vojske, i u političkom procesu, i u celoj situaciji, naši neprijatelji i naši protivnici, uglavnom Zapad predvođen SAD i njihove marionete u Evropi i našem regionu, pokušavaju da idu dalje – bilo podržavajući terorizam dovodeći još terorista u Siriju ili ometanjem političkog procesa“, rekao je Asad za Raša tudej.