Foto: EPA ORESTIS PANAGIOTOU POOL (arhivska fotografija)

Rusija odgovara recipročno, iako je Grčka tvrdila da bi, kako se navodi, svaki recipročni potez Moskve doveo do daljeg narušavanja odnosa. U Atini tvrde da je činjenica da se nijedan grčki diplomata u konzularnim službama u Rusiji se nije ponašao izvan striktnih okvira misije.

Atina optužuje ruske diplomate za nastojanja da dođu do poverljivih informacija i za neuspele pokušaje podmićivanja grčkih državnih službenika. Slučaj je uneo dodatne napetosti, u ionako zategnute odnose između Moskve i Atine u protekle dve godine koji se odnose na regionalnu bezbednost.

Kako navode visoki grčki diplomatski izvori, Atina je hitno proterala dve osobe, među njima zvaničnika ruske ambasade Viktora Jakovljeva, i zabranila ulazak u zemlju još dvojici. Isti izvori navode i da su otkrivene brojne inicijative kako bi se proširio ruski uticaj u Grčkoj, između ostalog i aktivnosti pravoslavnog Palestinskog društva.

Odgovor Moskve je oštar. Rusija će deportovati dvojicu grčkih diplomata, izjavio je zamenik komiteta Saveta Federacije Rusije za međunarodne odnose Andrej Klimov, preneo je Sputnjik. „Princip reciprociteta se primenjuje u svim takvim slučajevima, bez isključenja. To je osnovni princip diplomatije“, naveo je Klimov. Prema njegovim rečima, bez takvog odgovora Rusija neće biti u mogućnosti da osigura bezbednost svojih zaposlenih.

Klimov je dodao i da Rusija nikada Grčku nije gledala kao svog saveznika i partnera u Evropi – „sama činjenica da je u NATO-u govori sve“, dodao je on.

Grčka tvrdi da uprkos najnovijim događajima želi dobre odnose sa Rusijom i promovisanje prijateljstva između dva naroda, ali samo u slučaju poštovanja međusobnog suvereniteta. Oni takođe podsećaju na veoma oprezno istupanje Grčke u vezi sa slučajem trovanja bivšeg dvostrukog ruskog špijuna u Britaniji Sergeja Skripalja, kada Atina nije sledila druge zapadne zemlje i proterivala ruske diplomate, što je tada Moskva pozdravila.

Izvori Katimerinija ukazuju i da uprkos naporima grčke vlade da sačuva odnose sa Rusijom na dobrom nivou činjenica je da su se različiti krugovi vezani za ruske interese mešali u poslove Grčke. Između ostalog, napori Rusije da se meša u osetljiva domaća pitanja kao što je sporazum između Grčke i Makedonije oko imena i time negativno utiče na ulogu Grčke na Balkanu.