Avion egipatske nacionalne avio kompanije prvi put sleteo u Tel Aviv 1Foto: Pixabay/Blende12

Avion egipatske nacionalne kompanije Idžipter (EgyptAir) sleteo je danas na meunarodni aerodrom Ben Gurion kraj Tel Aviva posle prvog direktnog leta u Izrael otkako su dve zemlje 1979. godine potpisale istorijski mirovni sporazum.

Do sada su u Izrael sletali avioni ErSinaja (AirSinai) povezanog sa egiatskom nacionalnom kompanijom, ali bez oznaka kompanije zbog bojazni od protesta javnosti.

Avioni egipatske nacionalne kompanije će sada tri puta leteti između Kaira i Tel Aviva sa logotipom Idžiptera.

Prošle nedelje je avion bahreinskog Gafera (GulfAir) prvi put direktno doleteo u Izrael čime su još više ojačane veze između dve zemlje uspostavljene potpivanjem takozvanih Sporazuma Avram između Izraela i četiri arapske zemlje prošle godine.

Prvi avion egipatske nacionalne kompanije je doleteo u Tel Aviv dve nedelje pošto je novi premijer Izraela Naftali Benet posetio Egipat.

On se sastao sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem u sinajskom letovalištu Šarm al Šeiku i to se smatra znakom poboljšanja veza između dve susedne zemlje.

Benet je prvi izraelski lider koji je javno posetio Egipat posle više od jedne decenije.

U avgustu je Izrael ukinuo upozorenje za svoje građane da ne putuju na egipatsko Sinajsko poluostrvo koje je dugo bilo na snazi. To se smatra gestom prema strateškom partneru.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.