Bajden kritikovao odluku Vrhovnog suda o abortusu u Teksasu i najavio podršku ženama 1Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Američki predsednik Džozef Bajden kritikovao je odluku Vrhovnog suda SAD da ne ukine novi zakon Teksasa koji zabranjuje abortus u najvećem broju slučajeva u toj saveznoj državi.

Bajden je naložio federalnim agencijama da učine sve što mogu da spreče uticaj tog teksaškog zakona na žene.

On je rekao da će njegova administracija pokrenuti aktivnosti cele vlade kao odgovor na sinoćnu odluku Vrhovnog suda i da će tražiti načine na koje može da obezbedi teksaškim ženama pristup bezbednom i legalnom abortusu.

Sudije Vrhovnog suda SAD su prethodne noći tesnom većinom od pet prema četiri glasale za ostanak na snazi zakona koji predstavlja najveće ograničenje prava na abortus otkako je on legalizovan u SAD pre pola veka.

Vrhovni sud je sinoć odlučivao po žalbi zdravstvenih kompanija koje obavljaju abortus, a nagovestio je da je zakon i dalje moguće osporiti.

Predsednik SAD, koji je pod pritiskom njegove Demokratske stranke da poveća broj sudija Vrhgovnog suda, formirao je komisiju koja bi u oktobru trebalo da objavi predlog reforme.

U Teksasu je juče stupila na snagu zabrana abortusa u situacijama kada lekari mogu da uoče srčanu aktivnost ploda, što je najčešće posle šeste nedelje trudnoće, kada mnoge žene ne znaju da su u drugom stanju.

Taj zakon je deo šireg nastojanja Republikanske stranke, vladajuće u Teksasu, da uvede ograničenja abortusa širom zemlje.

Još najmanje 12 saveznih država je uvelo zabranu abortusa, sličnu teksaškoj, ali je u svim sprečeno stupanje na snagu takvog zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.