Bajden najavio otkazivanje studentskih kredita: Veliki broj korisnika otpisaće dugove 1Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Predsednik SAD Džozef Bajden danas je, uoči još jednog roka za ponovnu otplatu američkih saveznih studentskih kredita od 1,7 biliona dolara, najavio plan za otkazivanje duga za jedan deo Amerikanaca i nastavak pauze u otplatama iz ere pandemije koronavirusa.

„U skladu sa mojim obećanjem u kampanji, moja administracija najavljuje plan da porodicama radnika i srednje klase da prostora za disanje dok se pripremaju za nastavak isplate saveznog studentskog kredita u januaru 2023.“, napisao je Bajden u objavi na Tviteru.

Primaoci Pell Grant-a, subvencije koju federalna vlada SAD daje studentima kojima je potrebna za plaćanje fakulteta, mogu se prijaviti za oprost duga do 20.000 dolara studentskog kredita od srede. Drugim korisnicima studentskog kredita koji nemaju Pell grantove i dalje će biti oprošteni zajmovi do 10.000 dolara.

Obe opcije oprosta kredita su za ljude koji zarađuju manje od 125.000 dolara godišnje, ili 250.000 dolara po domaćinstvu, piše Nova.rs.

 

Jedna trećina korisnika federalnih kredita ima dug manji od 10.000 dolara, što znači da bi mogli videti svoje studentske dugove potpuno izbrisane ako se ova politika ostvari. Još 20 odsto korisnika, oko 9 miliona ljudi, bi bar prepolivilo svoj dug.

Uključivanje šireg plana oprosta duga za primaoce Pell Grant-a izbrisalo bi dug za do 20 miliona korisnika ovog kredita, procenila je Bela kuća, i dosegla bi ukupno 43 miliona ljudi.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari