Rojters: Bajdenovo otpisivanje studentskih kredita koštaće više stotina milijardi dolara 1Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Odluka američkog predsednika Džoa Bajdena da nekim studentima otpiše kredite koštaće više stotina milijardi dolara, što je otprilike četvrtina tih dugovanja, saopšteno je iz kongresnog Odbora za budžet, prenosi Rojters.

Krajem juna 43 miliona studenata imalo je kredite u iznosu od 1.300 milijardi dolara, a Odbor za budžet procenjuje da će biti otpisano oko 430 milijardi.

Od 37 miliona studenata koji imaju direktne zajmove od federalne vlade, Odbor za budžet procenjuje da na osnovu prihoda koje ostvaruju 95 odsto ispunjava kriterijume za ublažavanje uslova otplate, a 45 odsto će na osnovu prihoda imati poništeni ceo neizmireni dug.

Rojters je u avgustu objavio da su analitičari predvideli ukupnu desetogodišnju cenu programa na 500 do 600 milijardi dolara, uključujući produženje pauze za otplatu svih saveznih studentskih kredita do 31. decembra i smanjenje budućih isplata na osnovu ostvarenih prihoda.

Američka vlada je u martu 2020, na početku pandemije kovida, privremeno suspendovala kamate i otplate federalnih studentskih kredita, a produženje te pauze do 31. decembra povećaće neplaćene troškove studentskih zajmova za dodatnih 20 milijardi dolara, naveli su iz Odbora za budžet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.