džo bajden u izraeluEPA-EFE/MIRIAM ALSTER/POOL

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je u petak uveče da je uslovljavanje vojne pomoći Izraelu „zamisio o kojoj bi vredelo razmisliti“, da se nada će prekid vatre u ratu Izraela i paleestinskog Hamasa u Pojasu Gaze potrajati više od četiri dana, i podvukao da se mora nastaviti rad da bi se palestinsko pitanje rešilo s dve države – palestinskom uz Izrael, javljaju svetski mediji.

„Moramo se ponovo posvetiti tome da se dođe do rešenja s dve države“ za hroničan sukob Izraela i Palestinaca, rekao je Bajden novinarima u Masačusetsu i dodao da je to „važnije nego ikad”, prenosi AFP.

Po njegovim rečima, „nastaviti putem terorizma, nasilja, ubistava i rata značilo bi dati Hamasu ono što želi“.

Kako prenosi Si-En-En (CNN), Bajden je rekao i da je ohrabren time što je deo talaca koje je Hamas oteo 7. oktobra, oslobođen u petak, i izrazio nadu da će oslobođenih biti još.

„Očekujemo da će sutra biti još oslobođenih talaca, a i prekosutra, a i dan nakon toga“, dodao je američki predsednik.

Takođe je rekao da bi uslovljavanje vojne pomoći Izraelu bila „zamisao o kojoj bi vredelo razmisliti“, ali je dodao: „Mislim da ne bismo danas stigli dovde da sam počeo od te ideje“.

Bajden nije dao nikakav primer mogućih uslova.
Među oslobođenim taocima je 13 Izraelaca, 10 Tajlanđana i jedan Filipinac, saopštile su vlasti Katara, koje su posredovanjem isposlovale prekid vatre i oslobađenja talaca.

Zauzvrat, Izrael je oslobodio 39 Palestinaca iz zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari