Bajden ostao netaknut 1Foto: EPA-EFE/ AMANDA SABGA

Dok su se međusobno kritikovali bili su složni protiv predsednika Donalda Trampa, pokušavajući da ubede birače u ruralnoj državi Ajovi da oni imaju znanje i veštinu da pobede aktuelnog lidera na izborima u novembru.

Ocene su da kandidat DŽozef Bajden, potpredsednik vlade SAD u vreme Baraka Obame, ima razloga za zadovoljstvo budući da je na kraju noći „ostao netaknut“.

NJegova rivalka za partijsku nominaciju Elizabet Voren je bila još jednom primorana da brani praktičnost svoje verzije sistema zdravstvene nege – „Medicare for All“, dok je bivši gradonačelnik Saut Benda u Indijani Pit Butidžiž zvučao kao „najpametnije dete u sobi“, ocenjuje Gardijan.

Senator iz Vermonta Berni Sanders je navodno odgovarao dvosmisleno kada je reč o troškovima njegovog plana za „okretanje ekonomije naglavačke“.

Izlaganje senatorke iz Minesote Ejmi Klobučar o obrazovanju i radnim mestima ocenjeno je kao sjajno. „NJen stav je pokazao istinsku zabrinutost za stvarnost i podsetio je zašto je jedna od najpopularnijih članica Senata“, piše britanski dnevnik.

U vreme pojačanih napetosti između SAD i Irana, Sanders, koji sebe naziva demokratskim socijalistom, kritikovao je spoljnopolitičke poteze Bajdena – i to što je 2002. kao senator glasao za američku invaziju na Irak kojoj se Sanders protivio.

„Bajden je glasao za najveću spoljnopolitičku grešku u istoriji zemlje“, rekao je Senator.

Klobučar je rekla da je, kao kandidat u ranoj fazi karijere, takođe bila protiv invazije na Irak i optužila Trampa da „nepromišljeno vodi zemlju ka novom ratu“ u trenutnom konfliktu sa Iranom.

Senatorka Voren, glavna rivalka Bajdena i Sandersa, nekadašnja profesorka prava na Harvardu i drugi kandidati, rekli su da bi radili na tome da vrate hiljade američkih vojnika kući sa Bliskog istoka.

„Moramo da promenimo običaj da se kao odgovor za svetska žarišta šalju američki vojnici u inostranstvo“, rekla je Voren. Na pitanje da li bi neke trupe ostavila na Bliskom istoku, odgovorila je: „Ne, moramo da ih izvučemo odande.“ Sanders je tvrdio da je „Amerikancima muka od beskonačnih ratova“.

Butidžiž, jedini ratni veteran među učesnicima debate, rekao je da bi najbolje služio u ulozi glavnokomandujućeg.

Bogati aktivista za zaštitu životne sredine Tom Štajer primetio je da Tramp „očigledno nema strategiju“ prema Iranu i složio se sa Bajdenom da je potrebna međunarodna koalicija da bi se suzbile nuklearne ambicije Irana.

U jednom trenutku došlo je do duela između Voren i Sandersa jer ga je ona „pecnula“ u vezi sa njihovim privatnim razgovorom od pre godinu dana kada je navodno kazao da „žena ne može da pobedi na predsedničkim izborima 2020“.

Negirao je da je to rekao navodeći da je pogrešno shvaćen, te da je bio jedan od onih koji su podržali Hilari Klinton 2016.

Ona je primetila da su muški kandidati na bini zajednički izgubili 10 izbora u svom životu dok su dve žene – ona i Klobučar – neporažene u svojim kampanjama.

Ovo je bila prva debata u kojoj su učestvovali samo beli kandidati, jer su crni, latinoamerički i azijski kandidati ispali iz trke zbog nedostatka novca i podrške, ili se nisu kvalifikovali za debatu.

Demokrate u Ajovi prve će glasati za nominaciju svog kandidata na stranačkim skupovima 3. februara.

Bajden, koji sada vodi svoju treću trku za predsedničku nominaciju demokrata, vodi u nacionalnim anketama, ali zaostaje za drugim kandidatima u Ajovi i nekim drugim državama.

Prema anketama od proteklog vikenda u Ajovi, Sanders je na prvom mestu sa 20 odsto glasova.

Voren je na drugom mestu sa 17 odsto, Butidžidž na trećem sa 16, a Bajden je na četvrtom sa 15 odsto.