Bajden proglasio prirodnu katastrofu u Floridi nakon udara uragana Ijan 1EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Predsednik SAD Džozef Bajden je zvanično proglasio prirodnu katastrofu na Floridi nakon udara uragana Ijan, jednog od do sada najsnažnijih koji su zabeleženi u Sjedinjenim Državama.

Nakon ove inicijative predsednika, novac iz federalnog budžeta će biti poslat kao pomoć državnim i lokalnim naporima za oporavak, uključujući raščišćavanje ruševina, zaštitne mere za vanredne situacije i ublažavanje opasnosti.

Osim toga, federalni fondovi će biti dostupni za pojedince u određenim okruzima, od kojih su mnogi u centralnom delu Floride, što će im omogućiti da „se prijave za grantove za privremeni smeštaj i renoviranje kuća, zajmove s niskim kamatama da bi pokrili gubitke zbog neosigurane imovine i druge programe da bi se pomoglo pojedincima i vlasnicima kompanija da se oporave od posledica katastrofe“.

Inače, Bajdenova administracija je već pružila opsežnu pomoć za Floridu.

„Nikada nismo videli ovakvu poplavu. Nikada nismo videli nalet oluje ove snage“, rekao je guverner Floride Ronald Desantis, preneo je Gardijan.

Pošto je širom države bilo brojnih prekida u komunikaciji, Desantis je saopštio da je na jugoistoku Floride postavljeno sto mobilnih tornjeva za mobilnu telefoniju.

„Čim je oluja prošla, u prvim satima iza ponoći su u Jugozapadnu Floridu pohrlili prvi pripadnici snaga za hitno reagovanje sa lokalnog, državnog i federalnog nivoa“, rekao je Desantis.

On je takođe oluju i štetu koja je pričinjena ocenio kao „istorijske“.

Za Floridu je 26 država obezbedilo podršku i „ona će biti iskorišćena“, rekao je guverner.

Broj žrtava širom države nije potvrđen, naglasio je.

Međutim, potvrđeno je da su građani koji su zbog poplave bili zarobljeni u svojim domovima uputili brojne pozive policiji i vatrogascima. Desantis je dodao da „imamo dva nepotvrđena smrtna slučaja“ koji se možda mogu dovesti u vezu sa olujom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari