Tramp ima najveću podršku republikanaca za izbore 2024. 1Foto: EPA-EFE/Chris Kleponis

Više od polovine republikanaca izjasnilo se da bi na primarnim izborima 2024. glasalo za nekog drugog kandidata u odnosu na Donalda Trampa, ali bivši predsednik sa podrškom od 49 odsto partijskih kolega ostaje prvi kandidat za predsedničku trku, pokazalo je istraživanje Njujork tajmsa i Sijena koledža.

kkk

Iako je podrška Trampu neuporedivo manja nego uoči izbora 2020. godine, kada je imao glasove čak 94 odsto republikanskih birača, on i sada ima veliku prenost u odnosu na protivkandidate, prenosi Glas Amerike.

Njegov najveći potencijalni protivnik je guverner Floride Ron Desantis, koji ima oko 25 odsto podrške.

Ostali mogući kandidati su senator iz Teksasa Ted Kruz sa sedam odsto, bivši potpredsednik Majk Pens sa oko šest odsto, bivša ambasadorka SAD u UN Niki Hejli sa šest odsto i bivši državni sekretar Majk Pompeo sa dva odsto podrške republikanaca.

Isto istraživanje pokazalo je da većina demokrata ne podržava da se Džo Bajden 2024. godine ponovo kandiduje za predsednika.

I Tramp i Bajden i dalje imaju dobar imidž unutar stranak, pa pozitivno mišljenje o Trampu ima oko 80 odsto republikanaca, a o Bajdenu 85 odsto demokrata.

Bajdenov rejting donekle maskira nezadovoljstvo unutar partije zbog načina na koji obavlja posao.

Predsednik SAD se suočava sa velikom inflacijom i ne uspeva da realizuje svoju agendu u Kongresu, pa je njegova podrška među primarnim glasačima demokrata oko 70 odsto, što je malo za predsednika na dužnosti.

Na pitanje zašto bi želeli da se neko drugi kandiduje 2024, demokratski glasači su naveli Bajdenovih 79 godina, zbog čega je najstariji predsednik do sada. On će 2024. imati skoro 82 godine, a Tramp 78.

Na pitanje za koga bi glasali 2024. da su kandidati Bajden i Tramp, 44 odsto je reklo da bi glasali za Bajdena, a 41 odsto za Trampa.

Bela kuća je prokomentarisala da nije fokusirana samo na istraživanja javnog mnjenja.

„Biće mnogo istraživanja, neka će ići na gore, neka na dole“, rekla je portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.

Tramp je kritikovao Njujork tajms i optužio da ga konstantno godinama targetira.

„Lažne ankete, lažne priče i izmišljeni citati, oni su sramota za novinarstvo i unazadili su ga. Njujork tajms je istinski neprijatelj naroda“, napisao je Tramp.

Istraživanje je pokazalo i da većina republikanaca podržava Trampove lažne tvrdnje da su izbori 2020. bili pokradeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.