džo bajdenFoto: EPA-EFE/Ken Cedeno / POOL

Predsednik SAD Džozef Bajden razgovarao je u nedelju s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom da bi „izrazio zabrinutost“ zbog plana njegove vlade o reformi pravosudnog sistema koji je izazvao široke proteste širom Izraela, i da bi Netanjahua podstakao na kompromis.

Bajden s Netanjahuom razgovarao iz svoje kuće u Vilmingotnu, u Delaveru, gde je proveo vikend.

Bela kuća je saopštila da je predsednik u razgovoru kojeg je visoki zvaničnik njegove administracije opisao kao „iskren i konstruktivan“, ponovio zabrinutost SAD u vezi sa merama za poništavanje nezavisnosti pravosuđa od političkog sistema Izraela.

Zvaničnik Bele kuće koji je tražio anonimnost, rekao je da je Bajden naglasio Netanjahuu da „reforme poput ove trebalo da budu donete uz što je moguće širi konsenzus“.

Nije bilo neposrednih naznaka da je Netanjahu izbegao Bajdenov predlog, iako je ove nedelje odbacio kompromis koji je ponudio predsednik Izraela, Isak Hercog.

Netanjahu je u nedelju rekao da će zakonske promene biti sprovedene odgovorno uz zaštitu osnovnih prava svih Izraelaca. Njegova vlada – najdesničarskija u toj zemlji ikada do sada – kaže da je cilj reforme da ispravi neravnotežu: da sudovi imaju previše moći sprečavajući zakonodavce da sprovedu volju glasača.

Kritičari kažu da će reforma poremetiti delikatni izraelski sistem kontrole i ravnoteže i gurnuti državu ka autoritarizmu. Protivnici te mere organizovali su proteste, čak upleli i vojsku u to – više od 700 elitnih oficira vazduhoplovnih snaga, specijalnih snaga i Mosada reklo je da će u znak protivljenja reformi prestati da se dobrovoljno javlja na dužnost.

Bajden i Netanjahu su razgovarali posle nedeljnog sastanka u Egiptu izraelskih i palestinskih zvaničnika koji su obećali da će preduzeti korake za smanjenje tenzija uoči osetljive sezone praznika.

Zvaničnici Bajdenove administracije su pohvalili ishod sastanka u egipatskom letovalištu Šarm el Šeik na Crvenom moru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.