Bajdenov budžet od 6.000 milijardi dolara predviđa brojne socijalne programe i veće poreze 1Foto: EPA-EFE/ JIM LO SCALZO

Predsednik SAD Džozef Bajden predstavio je predlog budžeta za narednu godinu sa 6.000 milijardi dolara rashoda, koji predviđa brojne nove programe zaštite za siromašne i srednju klasu.

Realizacija tog plana, međutim, zavisiće od oporezivanja korporacija i bogatih, navodi Asošiejted pres.

Budžet, između ostalog, predviđa i povećanje potrošnje za razvoj infrastrukture, unapređenje obrazovanja i borbu protiv klimatskih promena.

Bajdenovom predlogu budžeta snažno se protive republikanci, koji žele da zaustave politiku potrošnje američke administracije i da je spreče da poveća porez bogatijim građanima i velikim korporacijama.

Plan za narednu fiskalnu godinu predviđa 6.000 milijardi dolara rashoda i 4.170 milijardi dolara prihoda.

Izdaci su povećani 36,6 odsto u odnosu na 2019. godinu, navodi Glas Amerike.

Deficit budžeta će biti 1.840 milijardi dolara, i manji je u odnosu na prethodne dve godine usled pandemije korona virusa, a veći u odnosu na 984 milijarde dolara iz 2019.

Budžet predviđa i da 106,2 miliona dolara Stejt department dobije za zapadnobalkansku šestorku, radi podrške reformama u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i suprotstavljanju ruskom uticaju i dezinformacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.