Barnije: Posle Bregzita EU spremna za trgovinski sporazum sa Britanijom 1Mišel Barnije, glavni pregovarač EU Foto: EPA-EFE STEPHANIE LECOCQ

Glavni pregovarač Evropske unije o Bregzitu Mišel Barnije rekao je danas da su Evropljani posle Bregzita spremni da dogovore sa Velikom Britanijom „vrlo ambiciozan trgovinski sporazum“.

Taj sporazum će predstavljati „centrlani stub partnerstva“ sa Londonom sa ciljem da se eliminišu sve carine i kvote na trgovinsku razmenu sa evropskim kontinentom, rekao je Barnije danas predstavljajući poziciju Brisela o budućim odnosima EU sa Velikom Britanijom, koja je zvanično istupila iz Unije 31. januara.

Barnije je predstavio u Briselu stav EU o pregovorima o novim odnosima sa Britanijom.

Barnije je takođe upozorio da EU neće prihvatiti da na njenim vratima nastane deregulisana privreda, koja bi profitirala od „prednosti nelojalne konkurencije“.

Sporazum treba da bude zaključen na osnovu „mehanizama koji dozvoljavaju da se održe visoke norme koje imamo po socijalnim, ekološkim, klimatskim, fiskalnim pitanjima i pitanjima državne pomoći“, rekao je Barnije.

Evropska komisija danas je izdala preporuke Evropskom savetu za otvaranje pregovora o novom partnerstvu sa Velikom Britanijom, koji uključuju sveobuhvatni predlog pregovaračkih direktiva.

Direktive se odnose na sve sfere interesa pregovora, uključujući trgovinu i ekonomsku saradnju, policijsku i sudsku saradnju u krivičnim pitanjima, spoljnu politiku, bezbednost i odbranu, učešće u programima EU i druge sfere saradnje.

„Što Britanija želi da bude bliža (propisima EU) to će joj pristup jedinstvenom tržištu biti lakši, ali ništa nije besplatno… Mislim da je pitanje jednakosti poštovati propise“, rekla je danas predsednica Evropske komisiej Ursula fon der Lajen.

Ona je podsetila da je političku deklaraciju koja prati sporazum o izlasku Britanije iz Unije, potpisao britanski premijer Boris Džonson i dodala da je EU uverena da će se on držati toga što je potpisano, osvrćući se posebno na princip lojalne konkurencije posle razlaza.
EU i Velika Britanija treba da se dogovore o novim odnosima posebno po pitanju trgovine, koja će biti u centru pregovora.

Opšte uzev EU je spremna Britaniji da pruži najveći mogući pristup njenom tržištu od 450 miliona potrošača, ali samo ako se Britanija pridržava standarda EU po pitanjima kao što su državne subvencije, socijalna pitanja i zaštita životne okoline.

Britanski premijer Boris Džonson već je ukazao, kako proizilazi iz odlomaka govora koji će danas održati, da ne želi da se Britanija obaveže na to da će ostati u skladu sa evropskim zakonima, navodeći da je to važan princip u potezu odvajanja od Evropske unije.

U govoru poslovnim čelnicima i stranim diplomata u Londonu danas, kako je predstavljeno iz kabineta britanskog premijera, Džonson planira da kaže da Britanija želi „sporazum o slobodnoj trgovini“ sa EU ali ne po svaku cenu.

„Nema potrebe da sporazum o slobodnoj trgovini uključuje prihvatanje propisa EU“, rekao je Džonson.

On je rekao da će se založiti za sporazum o slobodnoj trgovini sličan onom koji EU ima sa Kanadom i zapretio odustajanjem od sporazuma ukoliko takav sporazumne ne može da se postigne. Prema sporazumu EU-Kanada, uvozne carine za većinu robe su ukinute mada i dalje postoje neke carine i provere PDV-a.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.