Beč se priprema za novogodišnju noć 1

Bečka novogodišnja staza je preko 25 godina jedna od najvećih atrakcija glavnog grada Austrije. Poslednjeg dana u godini goste već od 14 časova očekuje atraktivan muzički i zabavni program na 11 lokacija u gradu.

Široka muzička ponuda – hitovi poslednjih pet decenija, latino ritmovi, soul, fank, rokenrol, R&B, valcer, big bend, dečiji i porodični program – obuhvata veliki broj nastupa uživo kako muzičkih grupa tako i didžejeva.

Gastronomsko iskustvo ne može da izostane, pa će mnogobrojni gastronomi na štandovima u centru grad nuditi punč, penušavo vino, gulaš, kobasice, krofne, carske mrvice i mnoge druge specijalitete. Svake godine 600.000 gostiju iz zemlje i inostranstva dočeka Novu godinu u Beču.

Novogodišnji vašari su otvoreni od 27. do 31. decembra u Malerovoj ulici, na trgu Marije Terezije, na Mihaela trgu, ispred crkve Mariahilfer, u pešačkoj zoni Favoriten, ispred dvorca Šenbrun i na trgu Franca Jozefa. Sedam vašara sa 223 štanda u ponudi imaju punč, kuvano vino, šećernu vatu, potkovice, odžačare i mnoge druge suvenire za sreću u narednoj godini.

Na štandovima se može kupiti i zabavna pirotehnika. Svake godine u danima pre i posle dočeka Nove godine pojačano se koristi pirotehnika što nepovoljno utiče na malu decu, starije sugrađane i na životinje. Njihova upotreba je zabranjena u blizini crkava, bolnica, domova za decu i stare i zooloških vrtova.

U stambenim naseljima i u blizini većih grupa ljudi nije dozvoljena upotreba petardi, raketa, fontana, topova, prskalica i vatrenih točkova. Kazne za kršenje propisa iznose do 3.600 evra. U novogodišnjoj noći će se 2.000 zaposlenih gradskog saobraćajnog preduzeća pobrinuti da Bečlije i svi gosti u gradu brzo i bez stresa stignu na svoja odredišta. U ponoć će se dolazak 2017. godine obeležiti vatrometom na Univerzitetskom ringu kod skupštine grada uz zvuke valcera „Na lepom plavom Dunavu“.

 [youtube https://www.youtube.com/watch?v=dVibzCbbIWE]

Svake godine nakon što se ulice isprazne i svi koji su do ranih jutarnjih sati slavili doček Nove godine odu svojim kućama, radnici Gradske čistoće započinju svoj posao. Uklanjanje nakupljenog otpada u toku novogodišnje noći počinje u dva sata ujutro 1. januara. Ove godine će 134 radnika Gradske čistoće od dva do pet sati ujutro čistiti centar grada, Prater i jezerski grad Aspern, lokacije na kojima je bio organizovan doček Nove godine u okviru Bečke novogodišnje staze. Kao što su Bečlije navikle u pet sati ujutro grad će biti čist i spreman za tradicionalni Novogodišnji koncert. Duž novogodišnje staze postavljaju se i kontejneri za otpad koji se reciklira, za papir, belo i obojeno staklo i plastične flaše. Sav sakupljen otpad koji se ne reciklira biće prosleđen u jedno od tri postrojenja za sagorevanje otpada u Beču gde će biti iskorišćen za dobijanje struje ili grejanja.

Beč se priprema za novogodišnju noć 2