Belgija prešla broj od 20.000 umrlih od korona virusa 1Foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Belgija, jedna od najteže pogođenih zemalja u svetu pandemijom korona virusa u odnosu na broj stanovnika, danas je prešla broj od 20.000 umrlih vezano za Kovid-19, od kojih su više od polovine njih korisnici domova za stare.

Zemlja od 11,5 miliona stanovnika je od početka pandemije u martu 2020. zabeležila 662.694 slučajeva Kovid-19 i 20.038 umrlih, u odnosu na 19.992 u subotu, prema podacima instituta za javno zdravlje Sciensano.

Belgija je 5. januara počela kampanju vakcinacija protiv korona virusa, a na prvom mestu za vakcinaciju su starački domovi. Najmanje polovina umrlih u pandemiji su korisnici tih ustaova.

Vlasti su 18. decembra objavile da je od virusa dotad umrlo 10.270 starijih osoba smeštenih u domovima za stare.

Organizacija Amnesti internešenal Belgija osudila je u novembru u oštrom izveštaju to što su javne vlasti „napustile“ domove za stare za vreme pandemije.

Od početka su belgijske zdravstvene vlasti izabrale da u brojanje umrlih u pandemiji koriste širi kriterijum. Tokom prvog talasa u taj broj su uključene i osobe koje su potencijalno umrle od virusa iako test nije to obavezno pokazao. Od drugog talasa u tu statistiku se uključuju svi pacijenti koji su testirani pozitivno, iako uzrok smrti nije korona virus.

Kao rezultat toga Belgija je prva na svetskom nivou, ne računajući mini države kao što je San Marino, po stopi mortaliteta prema broju stanovnika, pokazuju podaci Frans presa. Belgija beleži stopu od 1.725 umrlih na milion stanovnika.

U zemlji je granica od 5.000 umrlih od virusa pređena 17. aprila a broj od 10.000 umrlih 30. septembra.

Tokom vrhunca prvog talasa u aprilu Belgija je desetak dana beležila više od 250 umrlih dnevno, sa rekordnih 322 umrla 8. aprila, prema podacima Sciensana.

Kriva koja je zaravnjena na vrlo niskom nivou tokom leta ponovo je počela da raste početkom oktobra sa drugim talasom, dok nije dostignut novi vrhunac 10. novembra sa 218. umrlih.

Pad broja umrlih je zatim manji nego tokom proleća a sada zemlja u proseku beleži 58 umrlih dnevno, prema podacima iz protekle nedelje.

Kada je reč o broju zaraženih u poslednjih sedam dana u zemlji se u proseku beleži gotovo 1.780 novozaraženih dnevno. Oko 20.000 novozaraženih dnevno zabeleženo je krajem oktobra prošle godine.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Belgija prešla broj od 20.000 umrlih od korona virusa”

  1. Имамо пропорционално већи број заражених, а слично и умрлих за последњих 24 сата.

  2. Belgija od pocetka uvela najstroze mere, totalno zatvaranje i policijski cas. Totalni promasaj. Katastrofa u svim elementima. Najgori rezultati. Drzave sa umerenijim pristupom imaju mnoooogo bolje rezultate (Japan, Tajvan, J. Koreja, pa i Svedska. Donekle i Srbija). Dok su slicne Belgiji po totalitarnom pristupu (Italija, Francuska, UK, Spanija, Njujork) dozivele katastrofu koja se nastavlja i nema kraja

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.