Berlin odobrio Severni tok 2 11204foto EPA-EFE ATEF SAFADI

– Uprkos tome što se Nemačka svrstala na stranu država kritičara Kremlja u sporu sa Rusijom oko trovanja bivšeg ruskog špijuna u Britaniji, Berlin je dao zeleno svetlo za ruski gasovod, piše EUObzerver.

Savezna pomorska i hidrografska agencija u Berlinu navodi da Rusija može da gradi gasovod – Severni tok 2, samo dan nakon što su Nemačka i neke druge članice EU proterale ruske diplomate zbog napada na bivšeg dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu kćerku Juliju.

„Zadovoljni smo svim neophodnim dozvolama koje su odobrene za rutu gasovoda koja ide kroz Nemačku“, kazao je Jens Lange, šef konzorcijuma Severni tok 2, ogranka ruskog Gasproma. Pojedine analize pokazuju da će Severni tok 2 „doprineti povećanju sigurnog snabdevanja i konkurencije na gasnom tržištu EU“, dodaje se u saopštenju ruske kompanije. Gasovod je „čisto ekonomski projekat“, nedavno su istakli nemačka kancelarka Angela Merkel i ministar inostranih poslova Hajko Mas. NJihovi pogledi dijametralno su suprotni poziciji koju su zauzele neke druge države EU, institucije EU i SAD.

Gasovod, koji će koncentrisati 80 odsto prodaje ruskog gasa EU na nemačkoj ruti pomoći će Kremlju da „uceni“ i druge evropske države i da se istovremeno naruga međunarodnim sankcijama zbog ruske agresije u Ukrajini i Britaniji, navode kritičari, prenosi EUObzerver.

„Velika pobeda za Kremlj pomoći će da se poveća energetska zavisnost EU od Rusije i samim time Ukrajina učini ranjivijom“, navodi Bob Sili, poslanik britanske vladajuće Konzervativne partije. „Severni tok 2 je u potpunosti kontradiktoran energetskoj politici EU“, mišljenja je litvanski šef diplomatije Linas Linkevicius. Prema njegovim rečima, napad na špijuna u Britaniji nije ništa promenio kada je reč o nemačkim pogledima na gasni projekat. „Sve je isto. SPD se vraća u kolosek i svi znaju poziciju o Severnom toku 2“, kazao je Linkevicius misleći na partiju SPD koja je nedavno postigla koalicioni dogovor sa Merkel i koja podržava gasovod.

Danska, Finska i Švedska mogle bi da odbiju da izdaju dozvolu Rusima da koristi njihove pomorske zone što bi primoralo Gasprom da promeni rute gasovoda, a to bi značilo i veću cenu koštanja projekta. Britanska premijerka Tereza Mej navodi da bi lideri EU mogli da izvrše pritisak na Nemačku da obustavi Severni tok 2 na samitu u junu. U međuvremenu, Evropski parlament priprema se da usvoji zakon koji bi predviđao da Severni tok 2 postane predmet antimonopolskih pravila EU, čime bi se oslabilo rukovanje Moskve novom infrastrukturom. Prethodna pravna mišljenja navode da države EU i institucije nemaju moć da prisile Nemačku da obustavi projekat niti da prisile Rusiju da prihvati antimonopolska pravila EU.

 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.